CC BY 2.0 Pabak Sarkar

Nominera till Jordens Vänners styrelse senast 4 april!

Foto: CC BY 2.0 Pabak Sarkar Jordens Vänner söker styrelsekandidater som ser långsiktigt på sitt miljöengagemang och vill inspirera andra i deras. Som har grundläggande styrelsekunskaper och är bekväma med begrepp som arbets- och/eller delegationsordning, budget och verksamhetsplan. Som vill stärka och utveckla Jordens Vänner samtidigt som de själva lär sig mer.
Valberedningen tar emot nomineringar till och med 18 mars 2016, och styrelse väljs av årsmötet som 2016 kommer att hållas i Helsingborg den 23-24 april. Du kan nominera dig själv eller någon annan genom webbformuläret längre ner på denna sida, eller mejla till valberedning(a)jordensvanner.se.
Om Jordens Vänner
Jordens Vänner är en partipolitiskt och religiöst obunden icke vinstdrivande organisation som arbetar för miljö och solidaritet. Organisationen verkar för en rättvis fördelning av jordens resurser, för fred samt ett ekologiskt hållbart och mänskligt samhälle där djur omfattas av hänsyn, medkänsla och respekt. Vi värnar om demokrati, folkrörelsesamarbete, jämlikhet mellan könen och kulturell mångfald.
Jordens Vänner är den svenska grenen av Friends of the Earth International, världens största gräsrotsorganisation för miljö och solidaritet med över två miljoner medlemmar och 5000 aktivistgrupper i 75 länder. Vi har regelbunden kontakt och samarbete med andra organisationer i nätverket. Jordens Vänner i Sverige har drygt 2700 medlemmar och hade en omsättning 2015 på ca 11 miljoner kronor. Riksföreningen har åtta anställda varav fyra är tillsvidareanställda (2015).
Vi driver ett antal projekt med miljö- och/eller rättvisefokus. Verksamheten finansieras av egen insamling, offentliga instanser, EU med flera. Jordens Vänner har 90-konto. Vi arrangerar också kontinuerligt nationella träffar, konferenser, läger, seminarier, turnéer, torgmöten, demonstrationer och andra typer av sammankomster som är öppna för alla. En stor del av det ideella arbetet i Jordens Vänner är organiserat i lokalgrupper och tematiska utskott.
Styrelsearbetet
En plats i Jordens Vänners styrelse är både inspirerande och utmanande och precis som i alla våra arbetsgrupper eftersträvas en kombination av erfarenheter och bakgrunder.
Tillsammans ska styrelsen blicka framåt och se hur Jordens Vänner kan fortsätta verka för föreningens ändamål och syfte. Vi söker därför styrelsekandidater som kan driva på och utveckla föreningens övergripande möjligheter att påverka. Vi söker också personer som kan förstärka styrelsens ordinarie arbete med verksamhetsplan, budget och som arbetsgivare Det är väsentligt ha grundläggande kunskaper i styrelsearbete från ideell verksamhet eller andra typer av organisationer.
Arbetet i Jordens Vänners styrelse är ideellt och man väljs in på ett eller två år. Vanligen hålls sex styrelsemöten per år. Man bör kunna vara engagerad under hela den tiden.
Om nominerings- och urvalsprocessen
En nominering innebär att du skickar ett förslag på en person som du tror kan vara bra som styrelseledamot i Jordens Vänner. Det kan vara du själv eller någon du känner men kontakta personen innan du nominerar så att hen är förberedd. Vi hör av oss till den nominerade och berättar mer om styrelsearbetet och den nominerade berättar om sig själv. Valberedningen kommer att kontakta alla som nomineras.
Ur Svensk Insamlingskontrolls regelverk finns följande stycke, som också gäller för Jordens Vänner: ”Styrelseledamöterna och suppleanterna ska vara myndiga och får inte vara försatta i konkurs eller meddelade näringsförbud. […] Styrelseledamöterna och suppleanterna får inte heller ha betalningsanmärkningar och/eller förfallna och obetalda skatteskulder.”
Den som nomineras måste vara medlem i Jordens Vänner, men vill du nominera någon som inte är medlem än så kan hen enkelt bli det här på hemsidan.
Valberedningen tar emot nomineringar på nya ledamöter fram till den 18 mars. Det är även möjligt att komma in med nomineringar efter det, men då är det inte säkert att valberedningen kommer ha möjlighet att beakta de förslagen.

  Ditt namn*

  Din epost* (detta behövs för att valberedningen ska kunna återkomma till dig ifall t ex kontaktuppgifterna till den nominerade inte stämmer

  Ditt telefonnummer (frivilligt)

  Namn på den som nomineras*

  Kommentar/motivering/särskilda meriter (frivilligt)

  Telefonnummer till den som nomineras

  Epostadress till den som nomineras

  Vänligen fyll i för att vi ska slippa spam-robotar
  captcha

  Scroll to Top