EU jobbar långt fram i tiden. Redan i förra veckan presenterades de nominerade till Europas Miljöhuvudstad 2015: Bristol, Bryssel, Glasgow och Ljubljana.
Text: Mikaela Nordin
NANTES. På bilden visas årets miljöhuvudstad Nantes i Frankrike.
Foto: Wikimedia commons/ Photoglob Zürich
Bristol, Bryssel, Glasgow och Ljubljana har valts till de fyra finalister att gå vidare till nästa steg i Europas miljöhuvudstad 2015. Tävlingen anordnas av Europeiska kommissionen och priset går till en ny stad varje år. Hittills har fem städer fått titeln Europas miljöhuvudstad: Stockholm 2010, Hamburg 2011, Vitoria-Gasteiz 2012, Nantes 2013 och Köpenhamn 2014.
De nominerade städerna kommer nu att få presentera sin vision, sin möjlighet att fungera som en förebild för andra städer och sin kommunikationsstrategi inför en jury i Bryssel den 24 maj. Efter juryns överläggningar kommer slutresultatet tillkännages vid en officiell prisutdelning den 14 juni i år. Prisutdelningen anordnas av den nuvarande miljöhuvudstaden, Nantes i Frankrike.
Priset delas ut till en stad i spetsen för ett miljövänligt stadsliv. Juryn tittar på städernas mål för att uppnå en hög miljöstandard och hållbar utveckling, deras engagemang för pågående miljöarbete och ambitiösa mål för ytterligare miljöförbättringar. I vilken utsträckning städerna kan fungera som en förebild för andra europeiska städer bedöms också.
Juryn består av representanter från Europeiska kommissionen, Europaparlamentet, Regionkommittén, Europeiska miljöbyrån, ICLEI – lokala myndigheter för hållbarhet, Borgmästaravtalet Office och European Environmental Bureau.
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Fossilnedrustningsavtalet
- En seri(e)ös väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop