Nu får det vara nog!
Säger deltagarna på Jordens Vänners årsmöte som hölls på Bargarmossen Folkets Hus 22-23 april. Vi uppmanar alla som är trötta på storföretagens kortsiktiga vinstintressen att protestera. Kortsiktiga vinstintressen hindrar lösningar på klimatfrågan och styr alltmer av EU och internationella förhandlingar.
EU-toppmötet i Göteborg 17 november om tillväxt måste utmanas med alternativ till den rådande politiken. Det samarbete som Jordens Vänner tillsammans med andra söker ena alla som ifrågasätter storföretagens ökade makt i EU. Det är historisk möjlighet att förena olika folkrörelser. Miljövänner, bönder, löntagare och EU-kritiker av olika slag behöver förena sig mot både en internationalism på storföretagens villkor och trångsynt nationalism.
Vi ser en ökad kamp mot fossila bränslen, som oljeledningar i USA och utbyggnationen av hamnen för fossilgas i Göteborg. Vad gäller utvinning av fossila bränslen drivs det ofta på av storföretag och deras vinstintressen.
Handelsavtalen CETA och TTIP är en maktförskjutning så att storföretag får ännu mer inflytande över våra liv. Istället för att vi medborgare på demokratiskt vis fattar beslut om miljö och välfärd ges företag utökade rättigheter att stämma stater för uteblivna vinster.
Vi uppmanar till manifestationer och aktioner mot utvinning av fossila bränslen den 3-7 augusti samt mot handelsavtalet CETA 20 maj.
Jordens Vänner arbetar särskilt för att utmana storföretagens makt med ett konstruktivt program för rättvis omställning tillsammans med alla andra som önskar en framtid för våra barnbarn grundad på social rättvisa och miljöhänsyn.
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Fossilnedrustningsavtalet
- En seri(e)ös väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop