Nu får det vara nog!


Nu får det vara nog!
Säger deltagarna på Jordens Vänners årsmöte som hölls på Bargarmossen Folkets Hus 22-23 april. Vi uppmanar alla som är trötta på storföretagens kortsiktiga vinstintressen att protestera. Kortsiktiga vinstintressen hindrar lösningar på klimatfrågan och styr alltmer av EU och internationella förhandlingar.
EU-toppmötet i Göteborg 17 november om tillväxt måste utmanas med alternativ till den rådande politiken. Det samarbete som Jordens Vänner tillsammans med andra söker ena alla som ifrågasätter storföretagens ökade makt i EU. Det är historisk möjlighet att förena olika folkrörelser. Miljövänner, bönder, löntagare och EU-kritiker av olika slag behöver förena sig mot både en internationalism på storföretagens villkor och trångsynt nationalism.
Vi ser en ökad kamp mot fossila bränslen, som oljeledningar i USA och utbyggnationen av hamnen för fossilgas i Göteborg. Vad gäller utvinning av fossila bränslen drivs det ofta på av storföretag och deras vinstintressen.
Handelsavtalen CETA och TTIP är en maktförskjutning så att storföretag får ännu mer inflytande över våra liv. Istället för att vi medborgare på demokratiskt vis fattar beslut om miljö och välfärd ges företag utökade rättigheter att stämma stater för uteblivna vinster.
Vi uppmanar till manifestationer och aktioner mot utvinning av fossila bränslen den 3-7 augusti samt mot handelsavtalet CETA 20 maj.
Jordens Vänner arbetar särskilt för att utmana storföretagens makt med ett konstruktivt program för rättvis omställning tillsammans med alla andra som önskar en framtid för våra barnbarn grundad på social rättvisa och miljöhänsyn.

Scroll to Top