Ny FN-rapport varnar för extremväder

Människan har otvetydigt slagit in på en mycket farlig väg. I en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC, som ännu inte publicerats, varnar forskarna för allt mer extremt väder i framtiden.
 
 
Foto: U.S. Geological Survey
Skyfall i Cedar Rapids 2008

 
Nyhetsbyrån AP har läst sammanfattningen till den opublicerade rapporten. I den slår forskarna fast att det inte är normalvädret utan i de allt fler extrema vädersituationerna som vi kommer att märka av klimatförändringarna tydligast.
Det scenario de pekar ut: extrem torka och fler värmeböljor, uppemot tio grader varmare än idag runt år 2100, har en 99 procentig sannolikhet att inträffa.  Man vågar sig också på att slå fast att man är säkra till 65 procent på att det är människans aktiviteter som orsakat de allt fler extrema väderhändelser vi upplevt hittills. Till exempel skulle den ryska värmeböljan sommaren 2010, som bland annat ledde till omfattande skogsbrand, med en 80-procentig sannolikhet inte skulle ha inträffat lika kraftfullt utan klimatförändringar orsakade av människan.
FN-rapporten är fortfarande under bearbetning, men i mitten av november ska dess innehåll slutligen spikas då klimatpanelen möts i Uganda i mitten av november, skriver AP.
Emil Schön
 

Miljötidningen på Twitter: @Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top