Nytt onlineverktyg avslöjar lobbyverksamheten mot EU:s institutioner

LobbyFacts.eu, ett nytt onlineverktyg baserat på EU:s lobbyregistrer, avslöjar vilka företag, branschorganisationer, lobbykonsultföretag och advokatbyråer som spenderar mest på lobbying gentemot EU:s institutioner.
De företag som satsar mest på lobbying är Philip Morris International, Exxonmobil Petroleum & Chemical, Microsoft, Shell Companies, Siemens, GDF SUEZ, General Electric Company, Huawei Technologies, Bayer och Telekom Austria Group. Tillsammans satsar de 39 miljoner euro på att påverka EU:s politiker och tjänstemän.
LobbyFacts.eu gör det möjligt för journalister, aktivister, akademiker och andra att se vilka aktörer som satsar mest på lobbying och vilka företag och lobbygrupper som får mest inflytande och särbehandling. Bakom LobbyFacts.eu står Corporate Europe Observatory, LobbyControl och Jordens Vänner Europa, FoEE.
Natacha Cingotti från FoEE, citeras på organisationens hemsida:

– LobbyFacts är ett oöverträffat verktyg för alla som är intresserade av att avslöja vem som spenderar pengar på att påverka beslutsfattarna i Brysselbubblan. Men det vi ser är bara toppen av isberget. Med tanke på avsaknaden av ett obligatoriskt register är mycket av lobbyverksamhet riktad till EU: s institutioner höljd i dunkel, med många lobbygrupper och advokatbyråer som undviker att redovisa eller underrapporterar sina budgetar för lobbying.

Ett annat exempel på den nära kopplingen mellan företag och politiker är Miguel Arias Cañete som är nominerad till EU:s energi- och klimatkommissionär och som kommer att frågas ut av EU-parlamentet i kväll. Efter kritik har han nu sålt sina investeringar i oljebolag. Men FoEE kan nu avslöja ytterligare bevis på hans nära familjekopplingar till oljeföretag.
Läs mer
Hemsida LobbyFacts.eu

Hard facts on Europe’s biggest lobbyists revealed, FoEE

Cañete’s conflicts of interests continue to concern, FoEE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top