Obama backar om oljeledningen


Kampen mot oljesandsledningen Keystone XL som ska skära tvärs genom USA fick ett genombrott på torsdagen. Obamaadministrationen lovade då att en ny miljöprövning ska göras av projektet.

 
 
 
 
 
Delseger för den största miljökampanjen i USA på decennier. Obama backar och lovar en miljöprövning av projektet. Foto: Tar Sands Action 

 
Nu försenas projektet och en dörr har öppnats för att det till och med kan gå om intet. I återremissen av projektet klargjorde Obama att det är av klimathänsyn och för att det finns oklarheter i sträckningen av ledningen som gör att frågan måste utredas vidare. Den nya miljöutredningen ska göras av personer oberoende av Transcanada.
kampen mot Keystone XL har varit den största miljökampen i USA på decennier, och som Miljötidningen tidigare rapproterat greps 1 252 aktivister under en två veckor lång återkommande blockad av Vita huset i augusti. https://www.jordensvanner.se/2011/700-klimataktivister-gripna-i-usa
… och den 6 november demonstrerade 12 000 människor i en inringning av Vita Huset.
I ett pressmeddelande tackar Jordens Vänners kampanjledare Kim Huynh alla som deltagit i kampen mot Keystone XL.
“Till slut lyssnade Obama på det vi sagt i månader… Det här är en milstolpe över kraften som finns i en rörelse av övertygade gräsrötter som bombarderat de styrande med kommentarer och telefonsamtal, och som dessutom samlats i stora antal om och om igen på manifestationer och aktioner. Enligt regelboken ar det här en strid som vi var dömda att förlora. Dina ansträngningar i kampen mot Keystone XL har slutligen fått presidenten att lyssna. Tack!”
Nu inriktar sig Jordens Vänner i USA och resten av miljörörelsen på att även vinna även nästa rond i striden om oljeledningen.
Emil Schön

Oljesandsutvinning i norra Alberta, Kanada. Foto: Lou Gold 

Miljötidningen på Twitter:@Miljotidningen

1 reaktion på ”Obama backar om oljeledningen”

  1. Pingback: Obama sa nej till Keystone XL « Jordens Vänner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top