En stor dold utsläppsbov för biltrafiken är bygget och underhållet av vägarna. Det går åt stora mängder energi och byggena orsakar koldioxidutsläpp som man annars ofta missar i livscykelanalyser. Det visar ny forskning från Kungliga tekniska högskolan.
Foto: Henrik Winzell/flickr.com-Creative common
Enligt forskarna för miljöstrategisk analys släpper nybyggnad och underhåll av vägar för omkring 2,5 till 3 miljoner ton koldioxidutsläpp per år. Det är en andel på omring 15 procent av de samlade utsläppen från Sveriges inrikestransporter.
– Tidigare har man bara fokuserat på fordonens utsläpp, därför finns det ett behov av att analysera hela situationen för att få en heltäckande bild, säger Sofiia Miliutenko, i ett pressmeddelande från KTH. Miliutenko har precis blivit klar med en licentiatavhandling i ämnet.
Det här leder enligt forskarna till att man oftast underskattar de sammanlagda utsläppen av bilar, lastbilar och bussar som trafikerar vägnätet.
Sofiia Miliutenko har i sin avhandling granskat valda delar av vägnätet, bland annat Norra länken i Stockholm, liksom återvinning och återanvändning av asfalt. Asfalten bör värmas och återvinnas på plats för bäst effekt.
När det gäller tunnelbyggen är det ett av de mest bland de mest energi- och utsläppsintensiva momenten vid vägbyggen. Betongtunnlar påverkar mer än bergtunnlar.
Emil Schön
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop