Överlevare ur Juma-folket flyttar hem

Artikeln publicerades först i Miljötidningen nr. 2 2014.
För cirka 20 år sedan bodde systrarna Mandei, Maita och Borea och deras far i södra brasilianska Amazonas som de sista överlevarna av Juma-folket. På grund avillegala invasioner från inkräktare somville ha deras mark och naturtillgångarna i området tvingades fly från sina hem.
Tack vare den lokala organisationen Kanindé, jordens vänners samarbetspartner, kunde familjen få hjälp att flytta till grannfolket Uru-eu-wau-waus område.
I det nya området har systrarna bott fram tills nu, bildat egna familjer och fått flera barn, varav de äldsta idag är tonåringar.
Familjerna har sedan två år tillbaka påbörjat en återflyttning till sitt ursprungshem. De har bland annat byggt enklare trähus och börjat odla med hjälp från Jordens Vänner, Kanindé och den brasilianska statliga organisationen FUNAI.
Familjerna får också ökat skydd och inkräktare hålls borta genom att Kanindé och FUNAI tar ansvar för skyddet av områdets gränser.
Nästa steg blir att anställa en lärare så att barnen kan få tillgång till undervisning.
Återflyttningen är viktig för familjerna på ett personligt plan, men också för att myndigheterna ska kunna skydda området mot illegal avverkning, tjuvjakt och mot företag som vill exploatera området.
Text: Camilla Thulin
Läs mer om Kanindés verksamhet.
Genom ett gåvobevis från Jordens Vänner kan du stödja Kanindés verksamhet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top