På väg till Jokkmokk för att stödja gruvprotesterna

Några aktivister från Jordens Vänner och andra organisationer kommer att åka till Kallak / Gállok nära Jokkmokk för att stödja det lokala motståndet mot provborrningarna som har kommit igång nu.

Lämpligast är antagligen att ta nattåget den 5 juli som avgår kl 17.58 från Stockholm. Åk till Jokkmokk med buss 94 från Murjek, ankomst 9:10. Vänta några timmar där och ta sedan nästa buss 94 som avgår kl 14.10, och stig av vid hållplats Randijaur. Från Luleå avgår en buss kl 10.01 som med några byten till tåg&buss tar dig till Jokkmokk kl 13:50. Samma buss fortsätter sedan kl 14.10 till Randijaur. Se www.sj.se .
Praktisk information från nätverket Inga gruvor i Jokkmokk:
Lördagen den 6 juli kl: 15.00 samlas vi där det finns tält, kåtor, vatten, ved och en gemensam samlingsplats för möten och aktiviteter. Ta buss 94 från Jokkmokk busstation kl 14.10. Hoppa av vid hållplatsen Randijaur. Ring 070-2300955 eller 073-0490146 för hämtning och skjutsning den dryga milen till samlingsplatsen.
Medtag sovsäck, liggunderlag och matlagningsattiraljer, regnkläder, ombyte, myggmedel. Proviantering sker med chartrad bil till Jokkmokk 50 kilometer bort. Annars håller lokalbefolkningen med fisk, sik, harr, gädda, aborre, som går att salta in och förvara i någon av kallkällorna som finns vid Gállokjávrre. Det går att elda i ungskogen, finns riktigt av torra rötter, lågor och kvistar. Tänk på eldfaran om det är torrt väder! Se till att alltid ha vatten i beredskap så att inte elden sprider sig. Badning sker i sjön Gállokjávrre.
Arrangören, nätverket Inga gruvor i Jokkmokk, vill inte att tillresta aktivister saboterar exploatörens maskiner eller annan utrustning. Ickevåld och civil olydnad är det som gäller vid eventuella aktioner.
Välkommen till Gállok den 6 juli alla engagerade människor!
Bakgrund
Den brittiska prospektören Beowulf Mining har fått den svenska statens välsignelse att spränga bort 3000 ton järnmalm för lastbilstransport till Finland för anrikning. Allt för att bolaget ska kunna höja värdet på den inmutning staten skänkt bort. Allt för att ett fåtal lycksökare ska kunna bli snorrika. Detta på bekostnad av urfolket samerna, lokalbefolkningen, naturen och kommande generationer. En ny Pajalagruva, men i Jokkmokks gruvfria kommun med nationalparker och Laponia. Sprängningarna är även en risk för den närliggande vattenkraftsdammen – som om den brister kan innebära dödsfall. Det saknas kunskap om faktisk påverkan på dammväggen.
Bolagets egen agenda för brytningen:
10 juni – röjning, avverkning, schaktning, grävning, bortkörning av jordmassor.
8 juli – borrning, sprängning, lastning, transport.
(Tiderna bygger på bolagets egen information)
För information eller samordning kontakta Ellie Cijvat, 073 778 2242, ellie.cijvat@jordensvanner.se, eller Gunilla Meurling, 076 8644 159, gunilla.meurling@jordensvanner.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top