Polen vill bygga vindkraftpark i Östersjön

Polska företaget Baltex har påbörjat planeringen för en 260 enheter stor vindkraftpark i Östersjön. Vindkraftverken ska byggas i det anrika varvet i Gdansk som delvis ställt om till vindkraftfabrik.  
 
 
 
Havsbaserad vindkraft vid Burbo Bank Danmark. Foto: Danish Wind Industry Association
 
Platsen för den planerade parken är Södra Midsjöbanken på den polska sidan gränsen om den ekonomiska zonen mellan Sverige och Polen. Sedan tidigare planerar Eon att bygga 300 vindkraftverk på den svenska sidan gränsen.
Det är vid det stora skeppsvarvet i Gdansk, där fackföreningsrörelsen Solidaritet föddes, som de nya vindkraftverken ska produceras. Där finns det tekniska kunnandet som behövs för att bygga de hundra meter höga verken.
Polen är till 90 procent beroende av kol för sin elförsörjning och har hittills ingen havsbaserad vindkraft, men potentialen är stor.
Planeringen för Södra Midsjöbanken har nu påbörjats och Polen har meddelat svenska myndigheter om planerna. Förhoppningen är att de ska komma på plats till 2014. Enligt Naturvårdsverket har nu myndigheter, organisationer och allmänhet till den 16 januari på sig att inkomma med synpunkter.
Emil Schön

Miljötidningen på Twitter @Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top