Inlägg från praktikantbloggen
En filmworkshop med ursprungsfolket Cinta Larga, en resa långt in i regnskogen till ursprungsfolket Juma och många bilresor längs sojafält, dammbyggen och boskapsmarker. Det sammanfattar vår första av tre månader som Jordens Vänners praktikanter på organisationen Kanindé i Porto Velho, regionhuvudstad i Amazonasdelstaten Rondonia i västra hörnet av Brasilien, på gränsen till Bolivia.
Kanindé är en organisation som arbetar för ursprungsfolks rättigheter och för skyddandet av Amazonas. Vi som är utskickade denna praktikantperiod är Anna Sjögren, till vardags reporter på en lokaltidning, och Kalle Jansson och Nils Bucher, dokumentärfilmare som driver ett eget produktionsbolag, och tanken är att vi under vår tid här ska ägna oss åt dokumentation av organisationens arbete med ursprungsfolk. Bland annat ska vi göra en filmad dokumentation om hantverkstraditioner inom Juma, ett folk som i samband med kontakten med omvärlden utsatts för våldsamma massakrer och sjukdomar, och idag håller på att dö ut. Vi var också med när hela familjen Juma flyttade tillbaka till sitt land efter att ha bott flera år hos ursprungsfolket Uru-eu-wau-wau. Vi kommer att berätta mera om Juma i ett senare blogginlägg.
För en vecka sedan höll vi också en filmworkshop för ett tjugotal personer ur ursprungsfolket Cinta Larga. Den resulterade i tre kortfilmer som handlar om byns medicinman, legenden om aran och en folksaga om jaguaren.
Och till sist efter en intensiv reseperiod är vi sedan några dagar tillbaka i Porto Velho (Gamla Hamnen på portugisiska) för att färdigställa filmerna, planera nästa resa ut i fält och för att lära känna staden som kommer vara vårt hem i ytterligare två månader.
Text: Anna Sjögren
Fotogalleri
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop