Första praktikantmånaden hos Kanindé

Inlägg från praktikantbloggen
En filmworkshop med ursprungsfolket Cinta Larga, en resa långt in i regnskogen till ursprungsfolket Juma och många bilresor längs sojafält, dammbyggen och boskapsmarker. Det sammanfattar vår första av tre månader som Jordens Vänners praktikanter på organisationen Kanindé i Porto Velho, regionhuvudstad i Amazonasdelstaten Rondonia i västra hörnet av Brasilien, på gränsen till Bolivia.
Kanindé är en organisation som arbetar för ursprungsfolks rättigheter och för skyddandet av Amazonas. Vi som är utskickade denna praktikantperiod är Anna Sjögren, till vardags reporter på en lokaltidning, och Kalle Jansson och Nils Bucher, dokumentärfilmare som driver ett eget produktionsbolag, och tanken är att vi under vår tid här ska ägna oss åt dokumentation av organisationens arbete med ursprungsfolk. Bland annat ska vi göra en filmad dokumentation om hantverkstraditioner inom Juma, ett folk som i samband med kontakten med omvärlden utsatts för våldsamma massakrer och sjukdomar, och idag håller på att dö ut. Vi var också med när hela familjen Juma flyttade tillbaka till sitt land efter att ha bott flera år hos ursprungsfolket Uru-eu-wau-wau. Vi kommer att berätta mera om Juma i ett senare blogginlägg.
För en vecka sedan höll vi också en filmworkshop för ett tjugotal personer ur ursprungsfolket Cinta Larga. Den resulterade i tre kortfilmer som handlar om byns medicinman, legenden om aran och en folksaga om jaguaren.
Och till sist efter en intensiv reseperiod är vi sedan några dagar tillbaka i Porto Velho (Gamla Hamnen på portugisiska) för att färdigställa filmerna, planera nästa resa ut i fält och för att lära känna staden som kommer vara vårt hem i ytterligare två månader.
Text: Anna Sjögren
Fotogalleri

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top