Pressinbjudan: Det ”första spadtaget” för Förbifart Stockholm må bli det sista

De 20-tal organisationer och andra engagerade som ingår i Nätverket Stoppa Förbifart Stockholm organiserar imorgon 24 juni en picknick med ett symboliskt sista spadtag. Varför, jo därför att vi vill rädda våra barn och barnbarn från en klimat- och miljökatastrof – Förbifart Stockholm.
Vi samlas kl 12.30 vid Häggviks pendeltågsstation och vandrar ca 10 min. till Statoil Häggvik. Alternativt kan man ta sig direkt till Statoil.
Det är inte sant att alla beslut är tagna och att ”Förbifarten” inte går att stoppa. Men regeringen och Trafikverket vill få oss att tro så. Därför genomför de troligen imorgon en ceremoni i form av ett falskt första spadtag. Många miljöprövningar återstår och en ny regering kan stoppa eländet med ett enkelt beslut om att använda 30 miljarder på ett bättre sätt.
Hur troligt är det då att Socialdemokraterna ändrar sig? Ledningen för S har hittills sagt att man vill bygga megamotorvägen. Men kvinnor och ungdomar i partiet håller inte med. Och om S efter valet blir beroende av MP, V och kanske Fi så blir den inte byggd.
Att vi kommer att slippa en massa trafik i innerstan är en ofta upprepad lögn. ”Förbifarten” är ingen förbifart. Den ökar biltrafiken och trängseln överallt, även i Stockholms centrum. En annan lögn är att den är bra för kollektivtrafiken. Sanningen är att den byggs för bilar och är sällsynt olämplig för buss- eller spårtrafik. Om ”Förbifarten” byggs så minskar resurser och underlag drastiskt för satsningar på kollektivtrafik och cykelvägnät. Vi måste välja – det går inte att få både förbifart och en bättre och utbyggd kollektivtrafik och cykelvägnät.
Presskontakt:
Elisabeth Edsjö, Stockholms Naturskyddsförening, tel 0703245495, elisabeth.edsjo@bostadslaget.se
Karin Wahlgren, Klimataktion Stockholm, tel 0736882033, karin.wahlgren9@gmail.com
Göran Folin, Alternativ Stad/Jordens vänner, tel 0730731188, goran.folin@telia.com
www.stoppaforbifarten.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top