Pressmeddelande: Aktivister från Jordens Vänner deltar i aktion mot Olkiluoto kärnkraftverk

Jordens Vänner ordnar en gruppresa till Finland och lördagens manifestationer mot reaktorbygget i Olkiluoto i södra Finland. Aktionerna kräver en avveckling av kärnkraften och Olkiluotos skandalomsusade byggprojekt.

–          Finland är ett av de få länder där planerna på mer kärnkraft inte har tänkts om efter katastrofen i Fukushima. En olycka i Finland hotar också Sverige, säger Gunilla Meurling från Jordens Vänners energiutskott som deltar i resan.
En civil olydnadsaktion kommer att blockera bygget under dagen. I tillägg anordnas en picknick vid vägen, tal och kulturinslag. Vid motsvarande blockad förra året arresterades ca trettio personer. Jordens Vänner deltar i den lagliga delen av aktionen.
–          Kärnkraftskatastrofen i Japan fortsätter trots att den inte uppmärksammas i media. Kärnkraften är livsfarlig och måste avvecklas inte bara i Tyskland utan också i Sverige och Finland. Våra länder har stora möjligheter för förnybar energi vilket skulle ge positiva effekter på ekonomi och regional utveckling, säger Gunilla Meurling.
Den nya reaktorn i Olkiluoto är flera år försenad och mycket dyrare än beräknat. Trots det presenterade den finska regeringen planer på ytterligare två reaktorer i april, precis innan Tjernobyldagen och när katastrofen i Japan eskalerade.
–          Vårt arv till kommande generationer får inte bestå av en utarmad planet och olösta miljöproblem. Istället bör vi överväga hur vi kan anpassa vårt samhälle så att vi klarar oss utan fossila bränslen och kärnkraft, säger Gunilla Meurling från Jordens Vänner.
Mer information om aktionen finns på https://olkiluotoblockade2011.wordpress.com
Frågor: Kontakta Gunilla Meurling i Jordens Vänners energiutskott 0768- 644159
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top