Havs- och vattenmyndigheten föreslår ett förbud mot allt fiske i södra Kattegatt. Det enda fiske som har någon omfattning i Halland är havskräftfiske. Myndighetens avsikt med fiskeförbudet är att skydda torsken, men enligt Hallandsfiskarna har de själva utvecklat nya selektiva redskap, ristertrålar, som inte tar någon torsk.
– Bevislasten ligger hos myndigheterna i detta fall, säger Eddie Olsson, på Jordens Vänner, och fortsätter: så länge myndigheten inte lyckats bevisa att detta fiske skadar torsken motsätter vi oss detta förbud. Det är viktigt att behålla en hållbar produktiv verksamhet.
Havskräftan förekommer rikligt utanför Hallandskusten, skapar 60 jobb till havs och flera hundra på land. Jordens Vänner ser ett hållbart naturbruk som avgörande för en levande landsbygd och ett hållbart Sverige.
För mer information kontakta Eddie Olsson, talesperson Jordens Vänner, bonde- och urfolksutskott, eddie.olsson@jordensvanner.se
Tfn: 0729 234 890.
Uttalandet i sin helhet:
STÖD TILL HALLANDS KUSTFISKARE
Havs- och vattenmyndigheten föreslår ett förbud mot allt fiske i södra Kattegatt. Det enda fiske som har någon omfattning i Halland är havskräftfisket. Myndighetens avsikt med fiskeförbudet är att skydda torsken. Men enligt Hallandsfiskarna har de själva utvecklat nya selektiva redskap, ristertrålarna, som helt enkelt inte tar någon torsk. Då förefaller det mycket märkligt att förbjuda detta fiske.
Havskräftan förekommer rikligt utanför Hallandskusten, skapar 60 jobb till havs och flera hundra på land. Detta fiske är viktigt för att behålla kustfisket i Halland och bibehålla en produktiv verksamhet i dessa kustområden. Som miljö- och solidaritetsorganisation ser vi ett hållbart naturbruk som avgörande för en levande landsbygd och ett hållbart Sverige. Så länge myndigheten inte lyckats bevisa att detta fiske skadar torsken motsätter vi oss detta förbud.
Jordens Vänner, 29 augusti 2012
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Fossilnedrustningsavtalet
- En seri(e)ös väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop