Pressmeddelande: Almedalen nobbar TTIP

Pressmeddelande 2015-06-22
Almedalen nobbar TTIP
Föreningen Jordens Vänner och vårt internationella nätverk Friends of the Earth har under våren låtit en uppblåsbar trojansk häst resa runt i Europa. Vi menar att TTIP, handelsavtalet som Cecilia Malmström förhandlar fram för EU:s räkning och som riskerar både demokrati och miljö för hundratals miljoner människor, är en trojansk häst. Den uppblåsbara versionen har varit till för att väcka uppmärksamhet runt detta. Idag har vi fått besked om att hästen inte är välkommen vare i Visby under almedalsveckan.
Från Region Gotland har vi fått veta att hästen ses som en säkerhetsrisk. Vi kan bara hålla med. Hela idén med trojanska hästar är att de är en säkerhetsrisk. Synd bara att det är en uppblåsbar symbol som stängs ute och inte själva handelsavtalet. Cecilia Malmström kommer nämligen själv att närvara i Almedalen. Under parollen ”TTIP, fri och rättvis handel” kommer hon att tillsammans med IF Metalls ordförande Anders Ferbe uppträda i ett seminarium.
Cecilia Malmström har uttalat sig om att hon vill ha en dialog om TTIP. Därför bjöds hon också in till ett annat seminarium med titeln ”TTIP-avtalet – hot eller möjlighet för miljö och samhällsutveckling?” tillsammans med bland andra EU-parlamentarikerna Max Andersson (mp), Malin Björk (v) samt Johanna Sandahl (ordförande Naturskyddsföreningen) och Åsa Odell (vice ordförande LRF). Detta tackade Cecilia Malmström nej till. Vi har även erbjudit Cecilia att själv välja dag och tid för dialog i Almedalen. I själva verket har vi trots flera påstötningar inte fått en enda politiker som är positiv till avtalet till dialog med oss i Almedalen.
Men, den uppblåsbara trojanska hästen är inte bara en säkerhetsrisk enligt Region Gotland. Kommunen menar att den även, till skillnad från alla andra jippon som pågår under almedalsveckan, hotar kulturarvet som finns på plats. Ännu en gång kan vi bara uttrycka vår sympati – hur skulle det se ut om hela Visby plötsligt blev översvämmat av uppblåsta typer som låtsas att de värnar om miljön?
För frågor och kontakt, vänligen vänd dig till:
Ellie Cijvat, ordförande Jordens Vänner
0737-782242, ellie.cijvat@jordensvanner.se
Pelle Hällje, enhetschef kommunikation
0763-915512, pelle.hallje@jordensvanner.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top