09 11 26 Pressmeddelande från MJV:s klimatturné


– Intresset för klimatfrågan är stort bland allmänheten och det är överraskande många som ska åka till demonstrationerna i Köpenhamn. Nu måste också de svenska politikerna ta klimatfrågan på större allvar i sitt arbete. Det säger Ida Nilsson som deltar i Miljöförbundet Jordens Vänners (MJV) klimatturné till sju städer denna vecka.

På turnén ordnar MJV offentliga möten men utmanar även makthavare av olika slag. Under torsdagsförmiddagen skall deltagarna besöka Uppsalas kommunalråd för att ifrågasätta Uppsalas planer på en ny lågprisflygplats. På fredag ska man möta chefen för Tricorona, ett företag som är världsledande i klimathandelsbranchen.
På fredag eftermiddag avslutas turnén med miljöcabaré och offentlig debatt med miljösakkunniga i alliansen och oppositionen på Ekoteket i Kulturhuset i Stockholm För moderaterna medverkar Lars Hjälmered och för socialdemokraterna Anders Ygeman. Det blir paneldiskussion kring klimatpolitik i Stockholm, Sverige och inför COP15.
Media är välkomna att möta turnédeltagarna! I Uppsala kl 10 vid kommunhuset (torsdag 26 nov) och i Stockholm kl 13 vid Tricorona, Kungsgatan 32 och kl 15 på ekoteket i Kulturhuset (fredag 27 nov).
– Vi har nu talat inför cirka 400 personer på fyra dagar. Vårt arbete för global klimaträttvisa får ett bra mottagande. Väldigt många av de vi möter ska faktiskt åka till Köpenhamn, både unga aktivister och äldre miljöaktiva. Fler bussresor planeras, säger Lina Wu, en av turnédeltagarna.
– Det finns ett behov av att samla folk lokalt. På våra möten i Örebro, Norrköping och Eskilstuna kom klimataktiva från olika organisationer som inte kände varandra. De beslutade bl a att ha uppsamlingsmöten i januari för att de som varit i Köpenhamn ska rapportera hur det var och för att planera lokalt uppföljningsarbete.
I Tidaholm gjorde turnén ett stopp på måndagen för att uppmuntra för en biogasmack. På onsdagen uppvaktades kommunalråden i Norrköping som planerar ett logistikcentrum för fler långtradare och en ny ringled, åtgärder som bidrar till ökade koldioxidutsläpp.
Frågor kan riktas till:
Ida Nilsson 073-6425337 från Göteborg
Lina Wu 073-6522782 från Örebro
Pelle Boberg 070-9371407 från Stockholm
Lars Igeland 073 8203034 från Österfärnebo

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top