Pressmeddelande: Global kampanj – Shell måste städa upp i Nigeria!

Idag startar en global kampanj mot Shell där många organisationer kräver att företaget städar upp i Ogoniland i Nigeria. – Femtio år av oljeutvinning har gjort att regionen är gravt kontaminerat med olja. Nu är det hög tid för Shell att öka takten i städningen av Ogoniland, säger Rebecka Hallencreutz, ordförande i Jordens Vänner.

I vintras behandlades ett fall i en nederländsk domstol: representanter för lokalbefolkningen i Ogoniland stämde Shell för förstöring av sin mark. Shell dömdes till att betala skadestånd till en av bönderna. [2] – Att Shell i Nigeria nu i dagarna annonserade att de kommer att drastiskt minska sin närvaro i Nigerdeltat är en bra början men vi efterlyser ansvarstagande för städning av området, säger Rebecka Hallencreutz, ordförande i Jordens Vänner.

– Lokalbefolkningen har fått sin odlingsmark förorenad, och mangroveskogars ekosystem har förstörts. Detta måste åtgärdas genom en storskalig städning där Shell är med och betalar, fortsätter Rebecka Hallencreutz.
Friends of the Earth Nigerias generalsekreterare Godwin Ojo säger :

– Den Nigerianska regeringen och Shell förespråkar endast kosmetiska lösningar istället för de åtgärder som rekommenderades av FN. [3] Sådana lösningar garanterar att Shell inte tar sitt ansvar för föroreningarna i Ogoniland. Shell borde istället omedelbart påbörja rengöringen av alla drabbade områden, och säkerställa sanering, återställande och kompensering.

Den globala aktionen drivs av drygt trettio organisationer.

Kontakt:
Rebecka Hallencreutz ordförande i Jordens Vänner, 0739 799 585, rebecka.hallencreutz(a)jordensvanner.se
Ellie Cijvat, Jordens Vänners klimatutskott, tel 073 778 2242, ellie.cijvat(a)jordensvanner.se

Noter:
1. Epostaktionen kan skrivas under på http://www.foei.org/en/what-we-do/land-grabbing/latest-news/shell-clean-up-your-mess-in-ogoniland. Ett internationellt pressmeddelande finns på https://www.jordensvanner.se/wp-content/uploads/2013/08/Shell-pressrelease-Aug5-final.pdf .
2. För mer information om rättsfallet mot Shell i Nederländerna se http://www.milieudefensie.nl.
3. UNEP, FN:s miljöprogram, har publicerat en rapport om konsekvenserna av oljeborrningarna i Nigerdeltat augusti 2011. Rapporten kan laddas ner från http://www.unep.org/nigeria/. På sid. 135 skriver UNEP bl a att Shells åtgärder hittils “[are] not leading to environmental restoration nor legislative compliance, nor even compliance with its own internal procedures”.

1 reaktion på ”Pressmeddelande: Global kampanj – Shell måste städa upp i Nigeria!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top