PRESSMEDDELANDE: Jordens Vänner stödjer aktivisterna i Ojnareskogen – skandal att främja kortsiktigt vinstintresse!

PRESSMEDDELANDE: Jordens Vänner stödjer aktivisterna i Ojnareskogen och manar till nationell aktion!
Jordens Vänner uttalar sitt stöd för aktivisterna i Ojnareskogen på Gotland.
– Det är skandal att kortsiktiga vinstintressen sätts över både värdefull natur och den lokala vattenförsörjningen, säger Erik Blomqvist, ordförande i Jordens Vänner.

Jordens Vänner finns på plats bland de aktiva på Gotland som lovar att fortsätta motståndet under den tid som behövs, det beräknas ta uppemot två veckor att fälla all skog på den enorma ytan, mer än 100 fotbollsplaner stor.
Jordens Vänner uppmanar också fler att ansluta sig till protesten och att göra stödaktiviteter på sina hemorter, så som sker i Uppsala, Örebro med flera orter.
– Motståndet på Gotland är en inspiration för miljökampen i Sverige, och frågan om kalkbrottet har stor principiell betydelse, fortsätter Erik Blomqvist.
Jordens Vänner menar att det ändringen av den tidigare stopplagen i Miljöbalken 2009, på initiativ av dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C) som är orsaken till dagens situation. Nuvarande miljöminister Lena Ek (C) säger på sin blogg att ”samtidigt som … stoppregeln togs bort infördes två nya bestämmelser som syftar till att ge ett starkare och bättre skydd för naturgrus och våtmarker “.
– Greenwash, säger Erik Blomqvist och fortsätter: det är den grönmålningen vi ser effekterna av nu – fritt fram för beställningsjobb av näringslivet. Och makthavarna som tar till våld för att skydda den som förstör.
-Det är inget mindre än en skandal, avslutar Erik Blomqvist.

1 reaktion på ”PRESSMEDDELANDE: Jordens Vänner stödjer aktivisterna i Ojnareskogen – skandal att främja kortsiktigt vinstintresse!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top