Pressmeddelande: Jordens Vänners svarar flygbolaget BRA som nominerats till årets Greenwashpris

Under helgen släppte Jordens Vänner vilka tre kandidater som tävlar om årets Greenwashpris – antipriset för företag och samhällsaktörer som framställer sig som ”grönare” än de lyckas leva upp till. En av de nominerade var i år flygbolaget BRA, som i ett pressmeddelande försvarar sitt grönmålande. Jordens Vänner svarar här flygbolaget BRA Flyg.

 

– Vi uppskattar att BRA vill bidra till en diskussion om greenwash, och oavsett om bolaget kommer att bli nedröstat som årets vinnare eller inte så hoppas vi att nomineringen bidrar till att man ser över miljöpåverkan från hela sin verksamhet och slutar gömma sig bakom gröna skönmålningar, säger Jordens Vänners ordförande, Mikael Sundström.

I nomineringstexten framgår att BRA framställer det som att kunder genom att betala 300 kr extra kan flyga 100% fossilfritt. Detta trots att de flygplan som används idag inte får blanda in mer än 50% biobränsle. Bristen på hållbart biobränsle för flyg är dessutom stor, vilket innebär att en större omställning av flyget inte är möjligt.

– När BRA framställer det som att biobränsle inom en snar framtid kommer att lösa flygets utsläppsproblem så pratar man mot bättre vetande. Vi behöver våra skogar som kolsänkor och konkurrensen kommer att vara hård om den begränsade mängd biobränsle som kommer att kunna framställas. Det är verkligen inte självklart att vi kommer att vilja slösa bort den på flyg mellan städer där det redan finns bra tågförbindelser eller för nöjesresor till Sydeuropa.

– Tyvärr ser vi rätt många exempel på grönmålning hos BRA. På hemsidan lyfter man fram sitt mål om att halvera utsläppen från sina passagerare till 2025. Det låter bra, men säger ju absolut ingenting om bolagets totala utsläpp. Att flygbolag fortsätter att berömma sig själva för att bränslesnålare motorer minskar utsläppen per passagerare men samtidigt arbetar för att fler ska flyga och att vi ska flyga oftare, visar att man fortfarande har svårt att ta sin egen roll i  klimatförändringarna på allvar.

BRA Flyg är nominerade tillsammans med Preem och Swedegas till Svenska greenwashpriset 2019. Preem är nominerade för deras planer på en utbyggnad av raffinaderiet i  Lysekil, vilken kommer att göra Preem till Sveriges största utsläppare av fossila bränslen. Samtidigt beskriver Preem att deras verksamhet bedrivs med utgångspunkt att bevara miljön för framtida generationer och att deras tankstationer är laddade med “grön” talloljediesel.

Swedegas är nominerade för att de försöker få folk att tro att de håller en rak kurs mot fossilfrihet, när de i själva verket, under nästkommande decennier, kommer att verka för en kraftigt ökad import av den klimatkassa fossilgasen. Detta på grund av planer på en ny importterminal för flytande fossilgas (LNG).

Röstningen sker på Jordens Vänners hemsida och pågår fram till prisutdelningen under Almedalsveckan 3 juli.

 

BRAs pressmeddelande

 BRA nominerade till Greenwashpriset 2019

 

Presskontakt

Charlotte Lundqvist, Projektsamordare, charlotte.lundqvist@jordensvanner.se, 031- 121808

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top