Pressmeddelande: Miljö- och rättviseturné slutar i Husby idag

Lördag 16 november
Miljöorganisationen Jordens Vänner har genomfört en tre veckors turné för att möta medborgare som arbetar för miljö- och rättvisa runtom i landet. Idag avslutas turnén med ett möte med boende i stockholmsförorten Husby på temat Hållbara hus och hyror.
– Aktiva för miljö och rättvisa måste arbeta tillsammans om vi ska kunna sätta press för en annan politik, säger Lars Igeland från Jordens Vänner som är en av turnédeltagarna.

Under resan från Malmö i söder till Umeå i norr har turnén diskuterat med stadsodlare, småbrukare, gruvmotståndare, unga som organiserar sig i förorterna, fackföreningen Byggnads, IF metall- företrädare vid norrlands största tillverkningsindustri Volvo Umeverken och många andra.
– Samma kortsiktiga lönsamhetstänkande som ökar miljöförstörelsen och minskar självförsörjningen av mat utarmar landsbygden och tvingar människor att flytta på grund av kraftiga hyresökningar i tillväxtområdena, säger Ellie Cijvat i Jordens Vänners styrelse.
– Det finns samtidigt många medborgare som arbetar i stadsodlingsgrupper, omställningsgrupper, asylstafetter, tåg- och naturbruksuppror. Vi vill försöka uppmuntra till samarbete så att vi kan påverka för en annan politik.
Jordens vänner söker samarbete med fackföreningar för att göra en plan för gröna jobb likt de som har gjorts i bl. a Danmark och Norge. En uppstartskonferens planeras i mars. I april genomförs en större turné Välj rättvisa nu för att lyfta miljö och rättvisefrågor inför EU och riksdagsvalen.
Under turnén har Jordens Vänner besökt ett antal miljonprogramsområden bl a i Eskilstuna, Göteborg, Umeå och Uppsala. Det finns stora möjligheter att bygga om dessa områden och minska energianvändningen, men många hyresbolag passar på att lyxrenovera och chockhöja hyrorna.
– Samhället måste stötta omställningen så att folk med vanliga inkomster har råd att bo kvar. Det går också att göra en varsam renovering med sociala förtecken. Det ska vi prata vidare om i Husby idag, säger Lars Igeland.
Mötet hålls i Husby träff, Edvard Griegsgången 16, T-bana Husby, kl 14-17 lördag 16 november.
Frågor om denna träff och hela turnén kan riktas till
Lars Igeland 073 8203034
Ellie Cijvat 073 7782242

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top