Pressmeddelande: Mobilisering för klimaträttvisa behövs mer än någonsin!

­- Klimatresan från Stockholm till Paris kommer att genomföras som planerat. Den enda långsiktigt
hållbara terrorbekämpningen är ökad global rättvisa och för det krävs en helt ny klimatpolitik som bygger på ansvar och solidaritet istället för tron att marknaden ska lösa problemet.
Det säger Ellie Cijvat ordförande i Jordens Vänner som reser med många hundra svenskar till toppmötet.
Den franska polisen meddelade på onsdagen att man förbjuder de två stora demonstrationerna som planeras i Paris 29 november och 12 december. Jordens Vänner och andra rörelser reser ner ändå.
­- Det blir många möten mellan klimataktiva från hela världen. Koalitionen Climat 21 förhandlar med polisen om nya former för de stora aktiviteterna som t ex inomhusmöten med säkerhetskontroller. Vi är medvetna om allvaret i situationen men vi får inte låta terroristerna vinna.
­- Terrordåden i Paris och Beirut är fruktansvärda liksom de krig som varje år dödar tusentals människor världen runt. Men de får inte leda till att andra viktiga överlevnadsfrågor prioriteras ner. I själva verket är en rättvis klimatomställning och ett kraftigt minskat oljeberoende nödvändiga verktyg för att minska terrorhoten även på lång sikt.
Helgen 28-29 november sker manifestationer över hela världen för klimaträttvisa. Redan nu är 2173 manifestationer planerade i över 150 länder, i Sverige i bl a Stockholm Göteborg, Malmö, Uppsala, Gävle, Falun och Kalmar.
Kontakt:
Ellie Cijvat, ordförande, 073 7782242
Demonstration i London 12 september. Bild: (c) David Holt. Mer information:
www.jordensvanner.se
www.foeeurope.org/refugees-welcome-european-leaders-tackle-root-causes-140915

Scroll to Top