Pressmeddelande: Nomineringssläpp – Svenska Greenwashpriset 2020

Nu står det klart vilka som är nominerade till Svenska Greenwashpriset 2020! De tre aktörer som Jordens Vänner anser har förvillat mest genom oärliga miljöbudskap är: Sveaskog, branschorganisationen Svemin och klimatkompensationsbranschen. I år firar priset 10 år och vem som vinner avgör ni genom att rösta!

Greenwashpriset, troligen Sveriges minst attraktiva pris, delas årligen ut av Jordens Vänner till företag, organisationer eller makthavare som skapat sig en överdrivet grön image med vilseledande marknadsföring och/eller annan kommunikation.

– Med Svenska Greenwashpriset vill vi uppmärksamma och folkbilda om fenomenet greenwashing när alltfler aktörer använder sig av sofistikerad reklam och budskap som målar upp en grön image. Med aktörer som bedriver greenwashing i en tid när alla vill framstå som gröna finns en klar risk att vi alla vaggas in i falsk trygghet när vi egentligen måste ställa om”, säger Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström.

Nomineringarna i korthet

Sveaskog – för att de framställer sin verksamhet som hållbart skogsbruk när den bidrar till stora skador på mark och den biologiska mångfalden

Branschorganisationen Svemin – för sina hållbarhetsbudskap i kampanjen #mineralbidraget trots att de är en av Sveriges miljöfarligaste verksamheter

Klimatkompensationsbranschen – avlatsbrevet för företag som inte vill jobba aktivt för att minska sina utsläpp

– De tre nominerade samhällsaktörerna framställer sina verksamheter som något positivt för miljön. Vår uppfattning är att det är långt ifrån hela sanningen. Tvärtom ser vi verksamheter som omfattar skogsskövling som hotar den biologiska mångfalden, stora avfallsmängder och utsläpp av växthusgaser samt löften om klimatvinster de inte klarar att leva upp till, säger Mikael Sundström.

Läs de fullständiga nomineringarna här! Kom ihåg att det bara går att rösta en gång, så se till att sprida budskapet bland vänner och bekanta.

– Det här är tionde året som vi delar ut greenwashpriset. Till årets nominering finns tre aktörer som alla har en viktig roll i den omställning som nu behöver ske med full kraft. Det är inte hållbart att viktiga aktörer försöker gömma sig bakom en grön fasad istället för att ligga i frontlinjen för en verklig omställning. Vi hoppas få se en omfattande diskussion, där även de nominerade reflekterar över sitt agerande, och vi ser fram emot att se vem som röstas fram som vinnare av detta antipris, säger Mikael Sundström.

Svenska Greenwashpriset har delats ut sedan 2010 och har under åren väckt starka känslor och stort engagemang. Förra året kammade Preem hem priset och tidigare har det gått till bland annat Centerpartiet, Stora Enso, Miljöpartiets partistyrelse och Svenskt Flyg.

Scroll to Top