Pressmeddelande: Preem – vinnare av Svenska Greenwashpriset 2019

Den 3 juli delades priset för årets största miljöförvillare ut i Almedalen. Vinnaren i år blev Preem. Greenwashpriset delas årligen ut till ett företag, organisation eller makthavare som med hjälp av vilseledande miljöbudskap skapat sig en överdrivet grön image. Preem fick priset efter konkurrens med BRA Flyg och Swedegas.

2019 års vinnare av Svenska Greenwashpriset är Preem med motiveringen ”Preem tilldelas priset för sina planer på en utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil, vilket kommer att göra Preem till Sveriges största utsläppare av koldioxid. Utbyggnaden kommer att fördubbla Preemraffs utsläpp från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton varje år. Samtidigt skriver Preem att deras verksamhet bedrivs med utgångspunkt att bevara miljön för framtida generationer och att deras tankstationer är laddade med grön talloljediesel.”

Prisutdelningen skedde på Almedalen under onsdagen, där de nominerade deltog i en paneldiskussion före ceremonin. En urna i kol och ett diplom överlämnades av Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström. Nära 1500 röster har kommit in, och debatten har gått het på sociala medier.

–  Det känns helt rätt att Preem får detta antipris. Det går helt enkelt inte att påstå att man strävar efter att bevara miljön samtidigt som man har långt gående planer för att kraftigt öka sina utsläpp av växthusgaser och bli den största utsläppsboven i Sverige, säger Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström.

Svenska Greenwashpriset har delats ut sedan 2010 och har under åren väckt starka känslor och stort engagemang. Priset har tidigare gått till bland annat Stora Enso, Miljöpartiets partistyrelse och Svenskt flyg.

–  Alla tre nominerade företag är djupt fossilberoende i sin verksamhet, men försöker ge sken av att man har miljöläget under kontroll. Vi vet att de svenska klimatutsläppen behöver minska kraftigt nu. Vi behöver konkreta utsläppsminskningar, inte gröna teorier kring vad som är möjligt i framtiden, säger Mikael Sundström.

Läs de fulla nomineringarna här.

Läs mer om Greenwashing och tidigare års vinnare här. 

2 reaktioner på ”Pressmeddelande: Preem – vinnare av Svenska Greenwashpriset 2019”

 1. Annika Rydenstam

  Hej,
  Preem kallar sin diesel svanenmärkt i flera reklam inslag bl a på Youtube. Tex en som heter Gunde Svan o korvkiosken. På Preem hemsida får det svanenmärkta
  stort utrymme. För att kalla bensin/diesel svanenmärkt måste minst 50 procent vara förnybart. Hur många procent av Preems produkter uppfyller det? Och hur ser det ut i framtiden när skogen ska räcka till så mycket? Någon som anmält reklamen?

  1. Hej Annika!

   Bra observerat, det är en försvinnande liten del av deras produkter som faktiskt kan klassas som miljövänliga. Preem vann vårt antipris Svenska Greenwashpriset förra året just på grund av detta. Däremot har vi inte koll på om de anmälts till reklamombudsmannen men uppmuntrar alla att göra det! Detta kan göras på konsumentverkets hemsida. Mvh Jordens Vänner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top