Pressmeddelande: Sveaskog vinner Greenwashpriset 2020

Pressmeddelande 2020-09-27

Sveaskog får anti-priset Svenska Greenwashpriset 2020

Det statliga skogsbolaget Sveaskog får den negativa miljöutmärkelsen Svenska Greenwashpriset 2020. Det stod klart när Jordens Vänner under söndagen, för tionde året i rad delade ut utmärkelsen.

Svenska Greenwashpriset delas ut till samhällsaktörer som genom vilseledande miljöbudskap har försökt att ge sig själva  en överdrivet grön image.2020 års vinnare av Svenska Greenwashpriset är Sveaskog… Bland de nominerade fanns också gruvindustrins branschorganisation, Svemin, samt klimatkompensationsbranschen.

  • Att så många företag och branschorganisationer känner att de måste jobba med klimat- och miljöfrågorna är såklart något som vi som miljöorganisation tycker är bra. Men förvånansvärt många verkar mer intresserade av att visa upp sina goda ambitioner för framtiden än sina betydligt blekare miljöinsatser och utsläppsminskningar här och nu. Det är faktiskt väldigt lätt att undvika greenwashing. Man levererar först och snackar sen, säger Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström.

Med över 2000 röster, tog Sveaskog hem anti-priset med klar majoritet.

  • Sveaskog anstränger sig för att framstå sig som skogsvårdare istället för skogsskövlare. Men att så många röstade på bolaget visar att de inte kan gömma sig bakom gröna hemsidor och ord. Allt för många har sett Sveaskogs skogsbruk i praktiken, där vinstintressen gång på gång går före naturvård, omsorg om biologisk mångfald och klimathänsyn, säger Mikael Sundström.

Svenska Greenwashpriset delas i år ut för tionde gången i rad. Priset har  under åren väckt starka känslor och skapat opinion kring  greenwashing som fenomen. Priset har tidigare gått till bland annat Centerpartiets partistyrelse och branschorganisationen Svenskt flyg. Förra året stod oljebolaget  Preem som vinnare.

  • Klimatet och miljön räddas inte med snygga hemsidor, köpta redaktionella annonser eller påkostade reklamfilmer. Företag och samhällsaktörer som vill ha beröm för hur duktiga de är på miljöområdet behöver också börja leverera, allt annat är greenwash, säger Mikael Sundström.

För ytterligare frågor, kontakta Charlotte Lundqvist, projektsamordnare Kampanj och påverkan på Jordens Vänner på 072- 723 80 42 eller charlotte.lundqvist@jordensvanner.se

Scroll to Top