Pressmeddelande: Tågupproret mot riksdagen och regeringen

Företrädare för Tågupproret från hela Sverige uppvaktade onsdagen 9 mars partierna i riksdagen med krav om mer pengar till järnvägen och stopp för avregleringen av tågtrafiken.
– Avregleringen av tågtrafiken gör att säkerheten eftersätts och att de olika aktörerna skyller på varandra. Vi vill att Trafikverket ska se till att stationerna hålls öppna och att SJ ska få ett tydligt samhällsuppdrag; att öka tågresandet i hela Sverige, säger Lars Igeland från Miljöförbundet Jordens Vänner (bilden).

Företrädare för Tågupproret från Göteborg, Malmö, Sundsvall, Linköping och Gävle uppvaktade onsdagen 9 mars partierna i Riksdagen och näringsdepartementet med krav om mer pengar till järnvägen och stopp för avregleringen av tågtrafiken.
– Vi är upprörda över alla förseningar som drabbar industrin, vanliga resenärer och de anställda inom järnvägen, säger Åke Johansson från SEKO Mellannorrland, en av initiativtagarna för Tågupproret som var med vid överlämnandet. Han hade rest ner från Sundsvall.
Tågupproret har under en månad sökt tid för en uppvaktning hos Anders Borg men han har tackat nej och hänvisat till Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd. Hon skickade ner en tjänsteman för att ta emot listorna. Tågupproret begär nu att få träffa ministern personligen vid ett annat tillfälle.
Kampanjen startade i december och har hittills fått igång aktiviteter i åtta städer i Sverige. De första namnlistorna med 6000 namn lämnades över idag för att påverka vårbudgeten. Bland undertecknarna finns LO;s ordförande Vanja Lundby Wedin, Lars Ohly, Nina Björk, Stefan Sundström och många andra tågpendlare.
– Det behövs minst 8 miljarder kronor årligen för tågunderhållet, det räcker inte med en liten uppjustering från de 5,7 miljarder som satsas i år. Trafikverket har visat att dagens nivåer innebär fortsatta störningar nästa vinter, säger Ulf Flodin aktiv i Järnvägsfrämjandet som rest upp från Linköping.
– Avregleringen av tågtrafiken gör att säkerheten eftersätts och att de olika aktörerna skyller på varandra. Vi vill att Trafikverket ska se till att stationerna hålls öppna och att SJ ska få ett tydligt samhällsuppdrag; att öka tågresandet i hela Sverige, säger Ian Fiddies som rest upp från Göteborg.
Upproret startades av Miljöförbundet Jordens Vänner, Järnvägsfrämjandet och SEKO; Facket för Service och kommunikation i Mellannorrland samt SEKO Södra. Nu har även SEKO SJ klubb trafik i Stockholm, Klimataktion, Fältbiologerna och Gemensam välfärd anslutit sig, fler är på gång.
Under onsdagen överlämnas ungefär 6 000 namn till regeringen. Företrädarna var också i riksdagen och mötte politiker från trafikutskottet. Namninsamlingen fortsätter och tågupproret planerar en nationell konferens i april. Man räknar med att fortsätta kampanjen inför nästa vinter.
Kontakt:
Åke Johansson 070 3722292
Ian Fiddies 073 9242341
Ulf Flodin 070 8277856
Lars Igeland 073 8203034

1 reaktion på ”Pressmeddelande: Tågupproret mot riksdagen och regeringen”

  1. Pingback: Namninsamling « Tågupproret

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top