”Jag har på plats fått se hur man arbetar i praktiken med de utvecklingsfrågor jag bara har läst om i teorin tidigare. Exempelvis så har jag fått se hur man kan kombinera miljö och sociala frågor i arbetet, hur man arbetar med att bidra till egenmakt och självbestämmande i lokalsamhällena där organisationen är verksam. Jag har också sett hur man arbetar med skydd av viktiga naturområden och djurarter och hur man arbetar i samarbete med flera andra aktörer”, skriver Jordens Vänners praktikant Johanna Brandels som avslutning på sin praktik hos vår partnerorganisation Altropico i Ecuador.
Tid att lära känna provinsen Esmeraldas
Honungsproduktion i La Chiquita
De två första veckorna i november spenderade jag delvis på kontoret i San Lorenzo och delvis i olika städer och byar runt omkring i Esmeraldas för att få ta del av Altropicos arbete i provinsen. Jag fick bland annat delta i förberedelserna inför en marknad i provinsens huvudstad med samma namn, Esmeraldas. Marknaden är ett samarbete mellan flera civila och några statliga organisationer som är verksamma i området. Syftet är att främja och marknadsföra lokal produktion av hantverk och livsmedel utan mellanhänder.
Altropico stöttar flera lokala producenter som deltar i marknaden, bland annat ett nätverk av lokala biodlare som gör flera olika produkter från den honung, vax och pollen som produceras av det inhemska biet.
Jag deltog också i workshops med lokala ledare i hur man genomför deltagande budgetering för deras lokalsamhällen inför 2016.
Tillbaka till Rio Cayapas
Workshop om kvinnors rättigheter i Rio Cayapas
Efter några veckor var det äntligen dags att åka tillbaka till platsen som gjorde ett så starkt intryck på mig under förra besöket, Rio Cayapas. Den här gången var kanoten ännu mera fullastad än förra gången eftersom vi skulle stanna dubbelt så länge.
Vi tillbringade tolv dagar i olika byar utmed Rio Cayapas. Under den tiden hann vi med fyra workshops i kvinnors rättigheter och genusfrågor. Varje workshop pågick i två dagar och varje gång deltog det mellan 50-70 kvinnor från olika byar. Under dessa dagar genomförde jag också intervjuer med flera av kvinnorna som deltog för att senare kunna klippa ihop en film om arbetet för Altropicos hemsida.
Vi lämnade Rio Cayapas nöjda med arbetet men också fulla av tankar och motivation att fortsätta med workshoparna nästa år. Att arbeta med de här frågorna är inte helt okomplicerat, men de flesta både kvinnor och män från Chachi-samhällena är väldigt motiverade. De vill arbeta med frågorna i byarna för att nå en ökad jämlikhet och förbättra situationen för Chachi-kvinnorna både i hemmet och som deltagare i utvecklingen av sina lokalsamhällen.
På väg uppför floden Rio Cayapas.
Kontoret i Quito
Efter veckorna i Esmeraldas var det dags att mellanlanda på kontoret i Quito för att jobba med efterarbetet från workshoparna. Jag arbetade bland annat med att klippa ihop videon till Altropicos hemsida och med att skriva en sammanfattande rapport av workshoparna från de två tillfällen vi spenderat i Rio Cayapas i september och november. Under veckan var jag också kurator på Omvärldens instagramkonto där jag publicerade bilder och berättade om olika saker från praktiken och om Ecuador. Kolla gärna vidare på Omvärldens instagramkonto.
Conteo navideño och Socio Bosque
Efter att under lång tid ha arbetat med olika projekt i olika delar av landet möttes jag och min praktikantkollega Olle igen under den sista arbetsveckan i december. Dessutom hade vi turen att få vara hela veckan ute i naturen. Det började med att vi möttes på berget Paramon på 4200 meters höjd för att delta i landets största fågelräknarevent med deltagare både från Ecuador och Colombia. Nästan 300 personer deltog i olika grupper, utspridda i olika delar av provinsen Carchi. Tillsammans räknade vi till 338 olika fågelsorter.
Fågelskådning på Paramon.
Vi kom fram till vår utgångspunkt på söndagseftermiddagen där vi sov över i ett vindskydd med isande kyla på 4200 meters höjd. Som tur är fick vi varm ”agua panela”, ett slags sockervatten, att värma oss med. Dagen efter promenerade vi bland laguner och på Paramon tillsammans med en guide och spanade efter olika fågelsorter. Vi såg bland annat svalor, kolibris och den extremt eftertraktade kondoren. På tisdagen samlades alla grupper och räknade tillsammans alla sorter vi lyckats se.
Efter sammanställningen fortsatte vi mot kusten och ett område som heter Mataje, efter floden som rinner igenom där. I byn Mataje Alto bor ursprungsfolket Awa. Det är inte alltid så enkelt att ta sig till Mataje Alto eftersom det inte finns någon bra väg och om det regnar så kan inte ens en fyrhjulsdriven jeep ta sig in. Från San Lorenzo till Mataje till fots tar det ungefär 5 timmar. Som tur är lyckades vi ta oss nästan hela vägen fram med en jeep för att därefter gå en bit och till sist bli upphämtade med mopeder av män från byn. När vi kom fram höll Altropico ett möte där de informerade om Bancos Comunitarios, kooperativa bybanker. Mataje Alto ska bli den första Awa-byn som deltar i projektet. I provinsen Esmeraldas finns det redan 45 välfungerande Bancos Comunitarios, där alla från respektive by kan vara med och spara och låna tillsammans. Detta projekt som har visat sig bidra till en kultur av sparande, lokal utveckling och starkare samanhållning i lokalsamhällena.
Andra dagen i Mataje Alto gav vi oss ut i djungeln för att mäta upp en del av Awa-byns territorium som ska ingå i programmet Socio Bosque. Det är ett statligt naturskyddsprogram som syftar till att bevara viktiga naturområden samtidigt som det bidrar till utvecklingen av de samhällen som deltar i programmet. Till exempel finns ett årligt ekonomiskt bidrag till hållbara investeringar samt fortbildning och kontinuerligt stöd för en hållbar markanvändning. Området som vi skulle mäta upp med GPS var på ungefär tusen hektar och eftersom det var så stort fick vi dela upp oss i två grupper.
I tio timmar vadade vi i lera upp till knäna, korsade floder och högg oss fram med machete för att ta oss fram i den täta djungeln. Det var svårt och slitsamt att hänga med i samma vandringstakt som män som hela livet har jagat i djungeln. Men den dagen, att få uppleva den naturen, var en av mina starkaste upplevelser under den här praktiken.
Avslutning på praktiken
Mataje Alto, Socio Bosque.
Nu är vi tillbaka på kontoret i Quito efter julledigheten för att knyta ihop säcken efter fyra månaders praktik här på Altropico i Ecuador. För mig har den här praktiken betytt otroligt mycket. Den har gett mig allt jag ville och lite till. Jag har på plats fått se hur man arbetar i praktiken med de utvecklingsfrågor jag bara har läst om i teorin tidigare. Exempelvis så har jag fått se hur man kan kombinera miljö och sociala frågor i arbetet, hur man arbetar med att bidra till egenmakt och självbestämmande i lokalsamhällena där organisationen är verksam. Jag har också sett hur man arbetar med skydd av viktiga naturområden och djurarter och hur man arbetar i samarbete med flera andra aktörer på olika nivåer i samhället – allt från lokalbefolkning till kommuner, stat och nationella och internationella civila organisationer.
Jag har dessutom lärt mig väldigt mycket om mig själv och fått en massa ny pepp inför framtida jobb och studier. Ibland kan det kännas tungt att arbeta med till exempel miljö, utveckling eller sociala frågor. Till exempel efter mötet i Paris eller när Sverige är delaktiga i att göra det svårare för flyktingar att söka sig till en fristad. Men att göra den här praktiken har gett mig hopp inför framtiden för att jag har mött så många människor som alla jobbar med olika saker, men det som alla har gemensamt är att de alla drivs av viljan att göra saker bättre, till exempel mer rättvisa eller mer hållbara. Alla som jag har träffat är en liten men ovärderlig pusselbit för att skapa förändring. Ingen kan göra allt men alla kan göra mycket.
Tack för mig och tack för den här praktiken!
Text och bild: Johanna Brandels
Var med och stöd Jordens Vänners och Altropicos arbete för rättigheter och miljö i Ecuador och Colombia.
