Rebecka Hallencreutz rapporterar från COP19

“Politikerna sviker oss, de leder inte, utan bara pratar”
Igår (20/11)  mellan 11.30-12.00 höll FOE International en presskonferens inne på COP-arenan. Temat var “COP 19 set to fail – who is to blame?”. Den överskuggades något av nyheten att Polens miljöminister, tillika ordförande för COP, avgått av oklara skäl. Tydligen sitter han kvar som ordförande veckan ut, men har inte fått någon ny ministerpost. #COP19 #COP19sv
 
 

På pressträffen uttrycktes frustration och besvikelse över den utvecklade världens totala brist på ambition. Loss and damage (en ekonomisk ersättningsmekanism för de länder som drabbats av miljökatastrofer) började diskuteras i Durban för två år sedan, men inget har hänt, inga pengar finns på bordet än så länge. G77-länderna (löst sammansatt grupp av utvecklingsländer) och Kina lämnade L&D-förhandlingarna natten till idag på grund av missnöje. Flera i-länder har övergett sina utsläppsmål. Polen använder sitt ordförandeskap till att driva en egen kolvänlig agenda, trots att 80% av den polska befolkningen är oroade för miljön, sa Ursula Stefanowics (FOE/Jordens Vänner Polen).
Silje Lundberg från Young FOEE (Unga Jordens Vänner i Europa) kritiserade starkt i-ländernas ovilja att dela med sig och deras historiska skuld, samt skyldigheten mot framtida generationer som inte går att bortse från. Hon nämnde också något som är vanligt i den politiska debatten; den påstådda viljan att lyssna på unga och be dem höja sin röst, men straffa dem så fort de höjer sina röster. Hon syftade på att tre unga aktivister som blev utkastade från COP-arenan efter en fredlig solidaritetsaktion för Filippinerna förra veckan. Aktivisterna blev först bannlysta från att delta i framtida COP-konferenser. Efter en kampanj på sociala medier ändrades straffet till att de får delta, med villkoret att skriva på ett dokument där de lovar “att uppföra sig”.
Silje Lundberg, Young FOEE (Unga Jordens Vänner i Europa), sammanfattade hela COP-konferensen ganska bra: “politikerna sviker oss, de leder inte, de bara pratar”.
Rebecka Hallencreutz, ordförande Jordens Vänner på plats på COP19 i Warszawa
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top