Recension: Vegansk lyxmiddag

Artikeln publicerades först i Miljötidningen nr 2 2015.

Vegankokboken
Sue Quinn
Pagina förlag

Vegankokboken är väldigt mycket tjockare än jag tror den ska vara när jag hämtar ut den på ICA en sömnig söndagseftermiddag. Omslaget säger heller inte så mycket när jag tar ut den ur den bruna wellpappen. Det pryds av akvarellmålade auberginer, äpplen, och tror jag, broccoli. Känns detta inte lite tråkigt?
Jag känner mig faktiskt lite skeptiskt. Men sedan, när jag öppnar boken, får jag känslan av att ha öppnat en skattkista. På utsidan säger den inte mycket om innehållet, men ändå tillräckligt för att jag ska bli nyfiken, lyfta på locket och upptäcka skatterna därinne. För den här boken är verkligen fylld med skatter för veganer och andra typer av veggosar. Det är en härlig, luftig, ljus och hemtrevlig känsla som möter mig.
På de första sidorna finns tips och instruktioner om näringsinnehåll, hur får man exempelvis i sig tillräckligt med kalcium? Boken är sedan indelad i olika avsnitt som brunch, varma sallader, pasta ris & nudlar, sött & gott osv.
Att laga maten känns inte heller för svårt när jag bläddrar igenom recepten, inte ens att göra min egen cashewgrädde, getost eller något annat typiskt oveganskt som jag annars motvilligt någon enstaka gång skulle köpa i butik, mycket på grund av de krångliga och långa innehållsförteckningarna. Men nu ligger enkla instruktioner här som gör att jag faktiskt blir sugen på att ta tillbaka några av de gamla vegetarianrecepten jag brukade göra innan min kropp sa nej till mjölk i alla dess former.
Jag och min syster bestämmer oss för att tillsammans testa ett par recept ur boken. Efter ett bra tags bläddrande igenom de värdiga 255 sidorna bestämmer vi oss för att testa tre recept, ugnsrostad tofu, cashewgetost och medelhavsterrin. Receptet på glass gjord på kokosmjölk, mandelmjölk och banan verkar också intressant, men får blir en annan gång.
Att göra terrinen är ganska pyssligt, men eftersom vi är två, så det går smidigt ändå. Getosten tar några dagar, så det gäller att vara ute i god tid och planera om man vill ha den till något speciellt. Räkna med tre dygn minst. Tofun är väldigt enkel att göra och smaken av citrus är spännande ihop med tofuns lite mer salta och rökta smak. När vi ätit av alla rätterna, tillsamman med bakad sötpotatis, är vi mycket nöjda. Det kommer säkert att bli fler middagar från den här härliga kokboken!
Sue Quinn är en engelsk författare och journalist med bakgrund på bland annat The Guardian. Hon skriver främst om mat och matlagning.
Text: Karin Didring

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top