Den svenska regeringen tycks ha svängt i fråga om vilket öde de överblivna utsläppsrättigheterna ska få. Vid COP 17 i Durban sa miljöminister Lena Ek (c) att Sverige anser att överblivna utsläppsrätter ska strykas och inte kunna säljas vidare.
För Jordens Vänner och de flesta miljöorganisationer av betydelse har det alltid varit en självklarhet att minskade utsläpp inte kan säljas vidare. När finansminister Anders Borg i början av 2011 öppnade för att sälja överskottet fick han därför utstå stark kritik av en samlad miljörörelse.
Enligt Ekot har Sverige har utsläppsrätter som motsvarar 44 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Att Sverige svängt betyder inte att övriga EU-länder kommer att följa efter. Lena Ek har inte heller sagt hur Sverige faktiskt ska förhålla sig till utsläppsrätterna om andra EU-länder insisterar på att de ska kunna säljas.
Storbritannien har tagit beslut att annullera sitt överskott.
Emil Schön
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Fossilnedrustningsavtalet
- En seri(e)ös väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop