De tio största multinationella företagen, däribland Exxon Mobil och Royal Dutch Shell, tjänar mer pengar än de 180 fattigaste länderna gör tillsammans. Men även om dessa företags inflytande sträcker sig över hela världen, uppvisar de en problematisk brist på ansvarstagande. Av den anledningen ansluter sig Jordens Vänner till Friends of the Earth Europes kampanj för att kämpa för internationellt bindande avtal för att ställa multinationella företag till svars för brott mot mänskliga rättigheter.
I juni 2014 antog FN:s flyktingorgan (UNHRC) en resolution med krav på internationellt bindande regler på multinationella företag vad gäller mänskliga rättigheter, av en opartisk mellanstatlig arbetsgrupp. Efter arbetsgruppens två sessioner 2015 och 2016 kommer UNHCR nästa torsdag (9 mars 2017) ta nästa steg för att skapa ett FN-fördrag om multinationella företag och mänskliga rättigheter.
I detta skede är engagemanget från FN:s medlemsstater i fördragsprocessen betydelsefullt för att säkerställa att ett effektivt instrument för hur företag uppfyller mänskliga rättigheter utvecklas. Av den anledningen kommer vi att fortsätta sätta press på vår regering för att stötta denna viktiga process i Geneve.
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop