Regnskogen i kläm inför andra omgången i brasilianska presidentvalet

167318364_d8d5d8bbf2_brazil1Sista söndagen i oktober går Brasilien till val. Ett val som tydliggör hur nödvändigt Kanindes arbete för ursprungsbefolkningens rättigheter och regnskogen är i Brasilien. För valet som det brasilianska folket står inför, är antingen president Dilma Rousseff (PT) och hennes nuvarande regering, som säkerligen kommer att fortsätta sin tillväxtpolitik med industrijordbruk och exploatering av naturresurserna, särskilt i Amazonasregionen. Eller motkandidaten Aécio Neves (PSDB) som vill införa en aggressiv nyliberal marknadspolitik, försvaga miljölagstiftningen och urholka ursprungsfolkens rättigheter.
I Brasilien finns 60 procent av Amazonas regnskog och landet har hälften av Sydamerikas geografiska yta och befolkning. Valet kommer därför få stora konsekvenser för Amazonas regnskog och hela kontinentens politiska inriktning. Bosse Johansson, Jordens Vänners projektledare för regnskog, presenterar nedan en längre analys av valet och dess miljömässiga och sociala konsekvenser.
Valutgångens möjliga miljömässiga och sociala konsekvenser
Enligt de sociala rörelsernas analys kommer en seger för Aécio Neves, att betyda en nyliberal marknadspolitik med privatiseringar av bland annat statliga oljebolaget Petrobras, en annan penningpolitik, lättnader för utländska investerare och en USA-orienterad utrikespolitik.
Vilka blir då konsekvenserna för miljön och Amazonaspolitiken? Om regeringen sitter kvar blir det en fortsatt tillväxtpolitik med industrijordbruk och exploatering av naturresurserna, inte minst i Amazonasregionen. Till exempel avverkningar för sojaodlingar, köttproduktion, megaprojekt för infrastruktur och kraftverksdammar. Detta kommer även ske i en ökad omfattning som en följd av att den brasilianska ekonomin backar och inflationen ökar. Om oppositionen vinner? Samma sak, men vidöppet för investeringar i mark och naturtillgångar för multinationella företag och privatiseringar av statliga företag. Därtill ska läggas en fortsatt majoritet i kongressen för att mjuka upp miljölagstiftning och urbefolkningens rättigheter. Beklagligt nog lär denna majoritet finnas kvar även om Dilma vinner och regeringen sitter kvar.

Bakgrund till den andra omgången i brasilianska presidentvalet
Det blev en andra valomgång i Brasilien, trots att den sittande presidenten Dilma Rousseff och hennes parti, enligt många politiska bedömare tycktes gå mot en promenadseger. PT för en gammaldags socialdemokratisk politik. Vad som först förändrade scenariot totalt var en flygolycka där det socialistiska partiets, PSB kandidat Eduardo Campos omkom. PSB är dock inte mer socialister än att de står till höger om PT.
Efter flygolyckan, tog vicepresidentkandidat Marina Silva över och hon var snabbt uppe och nosade på Dilmas opinionssiffror. Hur var det möjligt? Marina var tidigare miljöminister i den nu sittande regeringen, och i det förra valet kammade hon ensam hem nära 20 miljoner röster. En bedrift som nog bara hon och den tidigare presidenten Lula är mäktiga med sin karisma och folkliga förankring.
Hon var också en het kandidat för stora delar av miljörörelsen, trots att varningsflaggor höjdes för att hon inte längre var den politiska kraft och miljökämpe som man hoppades på. Marinas politiska förankring var svag eftersom det socialistiska partiet är tämligen litet och obetydligt. Därför måste man söka en parlamentarisk bas högerut, och då hamnade man paradoxalt nog i knät på näringslivets kandidat Aécio Neves (PSDB).
Det blev även Aécio Neves som blev den kandidat och som får möta Dilma Rousseff, i andra omgången. Marina Silva uppmanade i nederlagets stund sina anhängare att ge sin röst till Aécio Neves. Något som kan framstå som obegripligt då Aécio Neves helt saknar utrymme för miljöpolitik. Enligt färska opinionsundersökningar är det i nuläge i princip dött lopp, med 51% mot 49% till Aécios fördel.
Massmedia, med mediajätten O Globo i spetsen, kommer att rulla ut sitt tunga artilleri för att skjuta Dilmas skuta i sank och med alla medel backa upp oppositionen. Prioriteringen är att till varje pris få bort den nu sittande regeringen och en klassisk socialdemokratisk politik från den politiska dagordningen. liksom att få till stånd en mer USA-vänlig utrikespolitik.
Analys av valutgången
Vad talar för att oppositionen vinner? Ja den massiva regeringskritiken från massmedia har stor genomslagskraft när en majoritet av medborgarna hämtar sin information från just TV nyheter och TV debatter. Den pågående kampanjen har betecknats som mycket ”smutsig”, vilket har gjort att många av Marina Silvas väljare vägrar att rösta på Dilma, och i bästa fall för regeringen röstar blankt. Men i första hand missnöjet med en ekonomi som backar, inflationen som skjuter i höjden, och de återkommande korruptionsskandalerna som har aktualiserats under fotbolls-VM.
Vad som talar för Dilmas återval är den mobilisering av folkrörelserna som pågår runtom i Brasilien. Där vill man med alla medel försöka undvika en nyliberal marknadsinriktad regering och en USA-vänlig utrikespolitik. En massiv kritik har riktats mot det korrupta politiska systemet där 80% av de nya kandidaterna har familjära kopplingar i politikens korridorer, å andra sidan är det 36 år sedan urbefolkningarna hade en invald kongressledamot.
Nyligen genomfördes en omröstning på nätet. Nära 8 miljoner röstande var för en grundläggande förändring av det politiska systemet för att förhindra just nepotismen och de politiska klanernas inflytande, vilket förhindrar alla former av genomgripande förändringar. Konstitutionsfrågan blir med alla sannolikhet en het potatis för Dilma och regeringen om hon åter väljs till president.
Sist, men kanske viktigast, är ändå det faktum att den sittande regeringen skaffat sig en solid väljarbas bland de många miljoner brasilianare som fått det bättre genom olika bidragssystem och nya arbetstillfällen under de gångna åren. Dessa kommer inte att riskera sin bräckliga ekonomiska situation för ett regeringsalternativ som troligen kommer att hävda att landet inte har råd med sådana ”extravaganser” i en tid av ekonomisk stagnation. Jämför allianspolitiken i Sverige. man ska heller inte glömma det faktum att Brasilien har ett viktigt inflytande över kontinentens politiska kurs, med hälften av Sydamerikas geografiska yta och befolkning. Sista söndagen i oktober vet vi svaret.
Text Bosse Johansson

Mer information
Motvind för Brasiliens Rouseff, Sverige Radio

Överraskande resultat i det brasilianska valet, Sveriges Radio

Foto: gaby_bra

Dela gärna vår kamp!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *