Rostande koppar inget problem enligt SKB

Granskande Strålsäkerhetsmyndigheten har krävt en kompletterande redovisning av kärnavfallsbolaget SKB gällande risken för kopparkorrosion i det planerade slutförvaret i Forsmark. SKB AB har nu svarat att eventuell rost inte spelar någon roll. 
Det har länge varit känt att de kopparkapslar som SKB avser förvara det högradioaktiva kärnbränslet i riskerar att korrodera (se t.ex. Miljötidningen 1/2012). Efter forskarna Hultquist  och Szakalos på KTH har dock ingen lyckats återupprepa försöken. Men strax innan jul presenterade Strålsäkerhetsmyndigheten resultaten av de undersökningar de beställt, vilka kom fram till samma resultat som Hultqvist-Szakalos.
Inte förvånande begärde man därför i mars in en ytterligare redovisning från SKB om kopparkorrosionens betydelse för den långsiktiga säkerheten. Nu har SKB svarat och enligt företaget spelar kopparkorrosionen ingen roll alls.
– De svar vi nu lämnat till Strålsäkerhetsmyndigheten ändrar inte på slutsatserna i vår ansökan, det vill säga att vi kan bygga ett kärnbränsleförvar som lever upp till de säkerhetskrav som myndigheterna satt upp, säger SKB:s talesperson Saida Laârouchi Engström, till Ny Teknik.

Det hänger på leran
Enda orosmomentet är enligt SKB:s säkerhetsanalytiker Allan Hedin om kopparkorrosionen samagerar med att även den skyddande bentonitleran försvinner. Just det som miljörörelsen varnat för många gånger. Men SKB AB är inte övertygade om att kopparkorrosionsprocessen existerar.
– I säkerhetsanalysen SR-Site räknade vi på ett fall där vi antog att processen finns. Den beräkningen  visade att inverkan på kopparkapslarnas livsländ i förvaret blir försumbar, säger Allan Hedin i en filmad intervju på SKB:s hemsida.
Skulle kopparkorrosionsprocessen existera spelar det alltså ändå ingen roll. Enligt SKB AB.

Emil Schön

 twitter.com/Miljotidningen

2 reaktioner på ”Rostande koppar inget problem enligt SKB”

  1. Pingback: Stora Enso: Svenska Greenwashpriset 2012 « STÖRA ENSO

  2. Birgitta Barlöv

    Hörde idag 9/8-2013 programmet Atomnotan ”SVARTA SVANAR”! Det var förfärligt att höra ”Saida — Engström på SKB?, som ansvarar för svenskt kärnavfallshantering. Hur dum får hon vara eller är hon taktisk? Det undrar kvinna bl andra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top