Så har styrelsen ställt om

Närodlat och vegetariskt i grytan, pedalkraft och kollektivtrafik till både vardags och fest, men viktigast är ändå att engagera sig tillsammans.
Jordens Vänners styrelse berättar hur de ställt om.
Från Miljötidningen nr 4, 2013
 
 

 
Piia Tainio, kassör
Jag har ställt om genom att laga i huvudsak vegetariskt hemma. Jag tycker också att det är viktigt att barnen vet hur vi tänker när vi planerar maten, nämligen att vi tänker på att vara solidariska mot den del av världen där man inte har så mycket val. Och att vi äter klimatsmart, nyttigt och varierat. Hemma komposterar och sopsorterar vi och lär barnen konkret hur kretsloppet fungerar. Vi odlar en del egen mat och kryddor och blir allt bättre på att ta till vara exempelvis frukterna i trädgården.
Jag engagerar mig i styrelsearbetet i Jordens Vänner och känner mig delaktig i något stort och fint som gör skillnad i Sverige och världen. Vanligtvis semestrar vi oftast hemma eller i Norden. De senaste tio åren har det blivit tre resor i Europa. Som en del i alla bitarna försöker jag se till att barnen lär sig varför vi gör som vi gör i hopp om att de skall föra vidare det tänket i sin tur.
 
Sophia Lövgren, ny i styrelsen 2013
Jag äter aldrig kött, har sålt bilen och försöker använda recycle-muggen, från Espresso House, enbart och inga engångsmuggar. Jag försöker köpa produkter utan onödig extra-förpackning, t.ex. tandkräm och tvålar, jag ger av min värdefulla tid till Jordens Vänner och stöttar Greenpeace.
 
Erik Blomqvist, ordförande
Jag väljer att prata med andra om miljömedvetna saker jag gjort eller vill göra. Det kan handla om att ta tåget istället för flyget om jag ska resa, eller att tänka efter om jag kommer att använda de där billiga kläderna jag vill köpa eller om de bara kommer att ligga och ta plats i garderoben. Även om jag inte kan laga mina trasiga skor eller kläder själv så finns det skomakare och skräddare som kan det och i längden kommer jag spara både pengar och miljö.
 
Rebecka Hallencreutz, ordförande
Jag har i princip slutat konsumera nya produkter. Kläder, böcker, möbler, elektronik med mera ärver jag eller köper second hand. Jag källsorterar och köper mest ekologisk och/eller närproducerad mat och planerar inköp för att slippa slänga mat. Äter inte kött, fisk eller ägg, sällan mejeriprodukter. Att jag äter veganskt/vegetariskt är på grund av etiska och miljömässiga skäl. Jag är aktiv i miljöfrågan genom Jordens Vänner bland annat, och gör mitt bästa förr att påverka folk i min närhet!
 
Hans Juto, kassör
Det mesta i mitt hushåll är köpt second-hand. Köper i huvudsak ekologiska livsmedel. Väljer kollektivtrafiken när det är möjligt. Jag engagerar mig aktivt för miljön genom styrelsearbetet i Jordens Vänner.
 
Mattias Nilsson
Jag har tre strategier som jag jobbar efter. Jag försöker minimera inköp (kläder och prylar) och använda begagnade grejer (teknik).  Det är lite svårare när man har stor familj, men det går. Jag har flygvägrat sen 2001. Fick visserligen vika ner mig vid tre tillfällen 2012 och 2013 men jag räknar med att kunna återgå till flygfritt tillstånd igen 2014.
Viktigast ändå är de vi gör tillsammans med andra, på jobbet i föreningar eller med kompisar. De är först då de små ställningstagandena kan bli något stort och betydelsefullt.
 
Per Eric Rosén
Jag är fordonsvärd i Uppsala cykelförenings cykelpool, och har två cykelkärror som både jag och andra använder när det behöver köras tyngre saker, allt från äppelskörd och gäster från stationen till slagverksinstrument och flyttlass inom staden. Jag hjälper min symfoniorkester att boka/ åka tåg i stället för flyg när vi ska spela på annan ort.
 
Stefan Larsson, ny i styrelsen 2013
Jag kämpar som svensk delegat i förhandlingar om ändring av ISO 14001 för att det framöver skall krävas mycket mer av konkreta förbättringar och livscykeltänkande för att få bli certifierad. Idag styrs 270 000 företag och organisationer världen över av denna standard. Privat har jag bland annat investerat i en el-cykel och en mindre andel i ett nytt vindkraftverk som genererar elen.
 
 
I Jordens Vänners styrelse sitter också Eddie Olsson, Ellie Cijvat och Kajsa Lindqvist. Sedan årsmötet 2013 har Maha Bouzeid, Malin Vilca, Ylva Eklöf, Piia Tainio, Gunilla Meurling och Hans Juto lämnat sina platser i styrelsen och suppleanterna Stefan Larsson, Ellie Cijvat och Kajsa Lindqvist har trätt in.
 
Artikeln publicerades först i Miljötidningen nr 4, 2013

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top