De tre härdsmältorna vid Fukushima släppte ut, och släpper ut, stora mängder radioaktivitet i omgivningen. Nu har Japanska staten påbörjat saneringen av området.
I januari i år påbörjades arbetet i ett 1 000 kvadratkilometer stort område. Byggnaderna ska tvättas. Löv och undervegetation runt bebyggelse samlas upp och det översta jordlagret hyvlas av. Målet är att hela Fukushima ska bli beboeligt igen. Enligt uppskattningar är det mellan 15 och 31 miljoner kubikmeter radioaktiv jord och radioaktivt avfall som måste avlägsnas.
Efter härdsmältan i Tjernobyl valde Sovjet at evakuera omgivningen och besluta om en obeboelig zon. Det tättbefolkade Japan anser sig inte kunna offra en så stor del av landet som obeboelig. Många bedömare menar att en så omfattande sanering kommer att ödelägga ekosystemen i området fullständigt, skriver frilansjournalisten Winifred Bird på Yale Environment 360.
Emil Schön
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Fossilnedrustningsavtalet
- En seri(e)ös väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop