Senatens talman vägrar avgå trots åtal om korruption och förskingring.

Renan Calheiros, talman för den brasilianska senaten, vägrade skriva på en begäran från högsta domstolen om sitt avsked i början av december. Sedan har domstolen ändrat beslutet trots att Calheiros blivit åtalad för förskingring och en utredning pågår om hans inblandning i passiv korruption och pengatvätt.
Detta händer i kontexten av att senaten genomgår en process av godkännande av en rad ”tillägg” i konstitutionen som till exempel skulle frysa offentliga utgifter i tjugo år framöver. Tillägget är en del av det åtstramningspaket som enligt den tillfälliga regeringen ska hjälpa landet att ta sig ur en djup ekonomisk recession. Calheiros avsked kunde ha inneburit ett uppskjutande av dessa omröstningsprocesser.
Enligt Reuters har Calheiros blivit ett mål för protestanter som menar att han är en symbol för landets korrupta politiska institutioner.
Hela händelsen gav upphov till en konstitutionell kris, med oklarhet över vem som egentligen har befogenhet att begära eller neka en senators avgång. Högsta domstolen beslutade dock senare att han skulle få stanna kvar som senatens talman.
Calheiros har nära kopplingar till storföretaget Odebrecht som bland annat bygger dammanläggningar. Odebrechts tidigare chef Cláudio Melo Filho säger i ett läckt vittnesmål att “min relation med honom [Renan] var alltid bra och har alltid haft tillgång till tas emot av senatorn när det behövs.” Calheiros är misstänkt för att ha tagit emot miljonbelopp för att stifta lagar och regler som gynnar Odebrecht och byggsektorn, enligt tidningen El Pais.
Calheiros tvingades avgå från samma position år 2007 efter att han anklagats för att ha låtit en lobbyist betala ut underhåll till hans tidigare älskarinna och deras gemensamma dotter, enligt landguiden.
Stora demonstrationer har den senaste tiden ägt rum över hela landet i missnöje över den nya regeringen och deras radikala nedskärningspolitik.
Referenser på engelska:
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-38216919
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-38244348
 
 
Sonya Oldenvik, skribent
lizzyoc@live.se
+55 69 999 65 34 77

Scroll to Top