Sjukt billigt – kostnaden som inte syns

Att stendamm var farligt visste jag inte innan jag läste ’Sjukt billigt’. Stendammslunga, Silikos, är utbrett i Kina men fanns även i Sverige innan skyddsutrustning blev ett krav. 
 
 
 
Recension: Sjukt billigt – vem betalar priset för ditt extrapris?, Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson, Ola Wong, Norstedts förlag, 2007.
Författarna Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong bildade det fiktiva importföretaget WJH och wallraffade sig in i några av de kinesiska fabrikerna. Att klädindustrin varit illa har de flesta fått höra, men att den sten vi köper för att förbättra våra trädgårdar, kök och snygga till oss med slår så hårt mot dem som producerar den hade åtminstone inte jag någon aning om!
Silikos är en fruktansvärd sjukdom. De små, små dammkorn som bildas när sten slipas letar sig in i lungornas allra innersta och leder till en långsam kvävningsdöd. De som drabbas kan inte räddas utan de blir tröttare tills de inte orkar arbeta mer. Eftersom inte heller arbetsrätten i Kina efterlevs så får inte de drabbade ut skadeersättning. Det finns ett enkelt sätt att förhindra sjukdomen och det är att använda arbetsskydd.  Jag kan inte låta bli att undra varför den kinesiska stenen används i Sverige, när vi har utmärkt sten i Sverige. Det uppenbara svaret är, som även kommer fram i boken, priset. Det är mycket billigare att bryta sten och bearbeta den i Kina. Även om stenen bryts i Sverige så tjänar företagen på att skeppa sten till Kina för efterarbete.
Boken ger en ingående beskrivning om vad som händer i Kina när väst beställer mer och mer marksten och smyckesindustrin ökar lavinartat. De tre författarna kompletterar varandra genom att skriva utifrån olika perspektiv och ger en skarp koppling mellan svensk konsumtion och Kinas tillstånd. Är kostnaden för den billiga stenen värd kostnaden av det förskräckliga ödet att dö i Silikos? Detta är den dolda kostnaden för den billiga stenen som bearbetas i Kina.  Boken är läsvärd och ger mig ständigt aha-upplevelser. Frågan som alla bör ställa sig innan vi konsumerar är; vilka ska behöva betala med sina liv för att vi ska handla för reapris?
Kim Corein

Twitter.com/Miljotidningen

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top