Sojabaron bakom mord på bondeledare

Argentinske bondeledaren Cristian Ferreyra, från Santiago del Estero, blev 23 år gammal. Den 16 november sköts han till döds av två lejda revolvermän. Den lokala sojabaronen är efterlyst för att ha beställt mordet.
 
 
Bondeledaren Adolfo Farias (Via Campesina) talade under en demonstration i Buenos Aires i protest mot mördandet.  Foto: FoE Argentina
Cristian Ferreyra befann han sig i sitt hem i San Antonio i norra Argentina tillsammans med två andra aktivister från bonderörelsen Mocase (Santiago del Estero:s bonderörelse), Del av Via Campesina i Argentina. De höll på att förbereda ett seminarium om en avverkning i området.
Två revolvermän dök upp i hemmet och sköt ner Cristian Ferreyra. En av de andra bönderna skadades svårt och befinner sig på sjukhus. Ferreyra dog ett par timmar efter attacken av sina skador.
De båda attentatsmännen är identifierade och en arresteringsorder har utfärdats på den lokale affärsmannen och sojabaronen José Ciccioli som misstänks ha beställt mordet på Ferreyra.
Korruptionen är utbredd
Bönderna i San Antonio befinner sig bokstavligen under belägring. 25 familjer bor på ett 2000 hektar stort område som sojaodlare vill åt. Paramilitära styrkor agerar i området och polisen trakasserar de boende. Människor har arresterats och samhällets radiostation har förstörts. Enligt uppgifter från Mocase till Real Word Radio är korruptionen utbredd i området. Byn ligger i det bälte av sojaodlingar, i norra Argentina, som expanderat enormt de senaste femton åren.
Enligt argentinsk TV har fyra bönder mördats de senaste två åren då de försvarat sin mark. Ingen har ställts inför rätta för morden.
Demonstrationer har hållits både i Buenos Aires och i Santiago del Estero, med krav på att de ansvariga ställs inför rätta.
Emil Schön

Miljötidningen på Twitter @Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top