Spännande om Lottas ekräddarklubb

Att det alltid ska bli så himla präktigt och handla om sopor och att slänga rätt, när det handlar om miljö! Tänkte jag först när jag började läsa. Men redan efter ett par sidor tog historien över och det var lätt att bortse från präktigheten.
 
Recension: Lotta-Lotta och Eken – en miljöbok för barn, Eva Ohlsson Brandsma och Agneta Nordin, Ill. Anna Friberger,  Gong-Gong förlag, 2001

 
Miljökunskapen förvandlades till och med från präktighet till en rolig och spännande historia om Lotta-Lotta och Sander som startar en klubb för att rädda eken på gården från att sågas ned. Gubben Lindgren äger huset de bor i och det är han som vill såga ner eken och göra parkering på gården. Barnen gör up en plan för att eken ska få stå kvar och de får hjälp av vaktmästaren Liselott.
Liselott kan ALLT. Och genom henne smygs det in både el-spar-tips och jämställdhet, men Liselott är cool och inte alls präktig. Lotta-Lotta och Sander får även oväntad hjälp av Bertilsson som är lite udda och tar vara på grejer som andra slänger (till och med halvätna korvar).
Mycket fakta
Det är en medryckande och tidvis känslosam historia som säkert är inspirerande för barn. Efter själva historien om Eken finns massor av miljöfakta om allt från kompostering och vatten till ekologi och miljömärken. Här finns också kluriga tips på hur man själv kan undersöka saker. Till exempel om luften där man bor är smutsig, hur man sparar värme eller hur mycket el som går åt hemma. Historien är också en lektion i demokrati och påverkan och ett av avsnitten längst bak handlar om barns rättigheter. Antagligen är det detta kapitel vi vuxna borde läsa allra noggrannast!
Linda Nilsson

Twitter.com/Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top