Sprätten – Högläsningsbok om girigbuk

Detta är något så ovanligt som en modern revolutionär barnbok som borde finnas i varje skolbibliotek och som helst skulle vara obligatorisk läsning i lågstadiet. Det är en bilderbok med rimmande verser om Sprätten som är en ensam, bajsfixerad, allmänt skitnödig och girig gubbe. Han är ond, egoistisk och allergisk mot att dela med sig. 
Recension:  Sprätten på toaletten – går för långt, Annika Elmqvist, Öga Hand, 2005

 
Sprätten som äger mycket vill ha mer och mer. Han nöjer sig inte med att äga aktier och obligationer utan han vill också äga regnskogarna, haven, sjukhusen, skolorna och så till slut vattnet. Det är då folket samlar sig, och eftersom sagor alltid ska sluta lyckligt, får bort Sprätten.
Boken, som är den tredje om Sprätten, funkar som högläsningsbok från förskoleåldern. Om man själv inte vet hur man ska förklara världens oordning för sitt barn är den här boken ett ypperligt hjälpmedel för det.
Första boken om Sprätten kom redan 1970 och handlade då om hur Sprätten startade fabrik i en vacker vik och förgiftade vattnet, luften och jorden. Då tvingade folket av honom fabriken och byggde ett reningsverk. Den andra kom 1987. Den handlar om kärnkraft och om hur människorna tvingar Sprätten att slå igen sitt kärnkraftverk och själva börjar utvinna energi ur vind och sol.
Den enda invändningen man kan ha mot den senaste boken är att teckningarna är ögonblicksslarviga och naivistiska vilket är befriande på samma gång som det är lite irriterande. Vid första genomläsningen störs jag faktiskt rejält av de stundtals riktigt hafsiga teckningarna. Det märks att budskapet är det viktiga här.
I boken om Sprätten samlar sig människorna och gör upp en gemensam plan för att störta honom. Tillsammans fixar människorna att vända på den negativa utvecklingen, precis så som det ska vara! ”Det ska vara gemensamt och varmt och inte ensamt och kallt” för att citera reggaebandet Svenska Akademien.
Sanna Laukkanen

Twitter.com/Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top