Ställningstagande mot brunkolsförsäljningen

Foto: CC-BY-SA-2.0-DE Dergenaue
Foto: CC-BY-SA-2.0-DE Dergenaue
Under Jordens Vänners årsmöte, som hölls i Helsingborg 23-24 april, antogs följande ställningstagande mot försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland:
Vattenfalls ledning har beslutat att sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland till tjeckiska riskkapitalister, som har pengarna i skatteparadis.
Riksdag och regering har nu möjligheten att göra Sverige till ett föregångsland och hindra köpet. Många experter och allmänhet är överens och har uttalat sig mot försäljningen. Man anser att kolet måste vara kvar i marken för att klimatmålen ska kunna nås. Om det ska eldas upp blir det orimligt mycket koldioxid och detta påskyndar växthuseffekten och temperaturökningen.
– Det är dags att ta ansvar. Regeringen måste stoppa försäljningen, menar Ellie Cijvat från Jordens Vänner.
Jordens Vänner uppmanar regeringen och alla politiker, ledamöter i olika positioner, att ta sitt ansvar. Vi uppmanar alla miljö- och naturvårdsorganisationer och allmänhet att ordna aktiviteter mot brunkolsförsäljningen runt om landet med början den 27 april.
Uppmaningen ställs också till vår regering, och statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg särskilt, att ta sitt ansvar och besluta i enlighet med vad vi i Sverige förväntar oss och vad naturen behöver!

Scroll to Top