Subventioner bakom billig kärnkraftsel

De flesta ekonomer, politiker och företagsledare hävdar att kärnkraften är billig eftersom vi har så låga elpriser. Men ett lågt marknadspris behöver inte vara lika med låga produktionskostnader. 
Recension:  Kärnkraften har gjort Sverige fattigare, Åke Sundström, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, 2002
Detta avslöjar Åke Sundström mycket detaljerat i sin skrift varför man inte behöver vara ekonom för att hänga med i hans resonemang. Åke Sundström är en nationalekonom som ingående granskat kärnkraftens ekonomi och skrivit flera tidningsartiklar om den.
När kärnkraften byggdes upp på 1970-talet finansierades den bland annat med förmånliga lån från AP-fonderna. Dessa lån hade så låg ränta att realräntan (räntan minus inflationen) blev negativ under många år. Pensionsspararna har på så sätt förlorat en stor del av sitt framtida sparkapital. Andra subventioner som kärnkraften fått är låga försäkringspremier och låga energiskatter jämfört med andra energikällor.
Om subventionerna från lånen och energiskatterna räknas in borde kärnkraftens verkliga produktionskostnad för år 2000 -2001 ungefär bli 37 öre / kWh, enligt beräkningar av Sundström. Eftersom marknadspriset på el är ungefär 22 öre / kWh innebär detta att kraftbolagen säljer kärnkraftsel till ett pris som bara täcker den rörliga produktionskostnaden.
I normala fall hade kraftbolagen gått i konkurs men tack vare subventionerna, de låga energiskatterna och den billiga vattenkraften har kraftbolagen lyckats dölja förlusterna och till och med gå med vinst.
Ett vanligt skenargument för kärnkraft är att vi inte kan avveckla kärnkraften förrän alternativen har utvecklats. Men på grund av kärnkraftsöverskottet har marknadspriset på el pressats ned till en nivå där inga nya energikällor kan konkurrera.
Mats Klingberg

Twitter.com/Miljotidningen

2 reaktioner på ”Subventioner bakom billig kärnkraftsel”

  1. Nej tyvärr – jag är inte insatt i Sundströms resonemang mer än att jag också läst den här recensionen.
   mvh
   Emil Schön
   Redaktör Miljötidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top