Pressmeddelande: Svenska aktivister deltog i aktion mot Olkiluoto kärnkraftverk

Ett femtontal svenskar deltog under helgen i den internationella demonstrationen mot reaktorbygget i Olkiluoto i södra Finland.
Finland är ett av de få länder där planerna på mer kärnkraft inte har tänkts om efter katastrofen i Fukushima. En olycka i Finland hotar också Sverige, Olkiluoto ligger bara cirka 20 mil från svenska gränsen.
(bilder längst ner)
En civil olydnadsaktion blockerade bygget under lördagen. Dessutom anordnades en picknick vid vägen, tal och kulturinslag. De cirka 150 demonstranterna bevakades av en i svenska mått mätt enorm polisstyrka med piketbussar och helikopter. Sammanlagt greps 60 av demonstranter, varav fyra svenskar som var på väg mot kärnkraftverket.
Kärnkraftskatastrofen i Japan fortsätter trots att den inte uppmärksammas i media. Kärnkraften är livsfarlig och måste avvecklas inte bara i Tyskland utan också i Sverige och Finland. Våra länder har stora möjligheter för förnybar energi vilket skulle ge positiva effekter på ekonomi och regional utveckling.
Den nya reaktorn i Olkiluoto är flera år försenad och mycket dyrare än beräknat. Trots det presenterade den finska regeringen planer på ytterligare två reaktorer i april, precis innan Tjernobyldagen och när katastrofen i Japan eskalerade.
Frågor: Kontakta Gunilla Meurling i Jordens Vänners energiutskott 0768- 644159
Bild Lars Igeland. Bilderna kan användas fritt, och finn s även i högre upplösning.

1 reaktion på ”Pressmeddelande: Svenska aktivister deltog i aktion mot Olkiluoto kärnkraftverk”

  1. Pingback: Svenska aktivister gripna vid kärnkraftsblockad i Finland « Jordens Vänner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top