Svenska biståndspengar till landgrabbing

Återigen har svenska biståndspengar, genom det statliga riskkapitalbolaget Swedfund,  gått till högst tveksam verksamhet. Bönder i Sierra Leone har lurats att hyra ut sin mark i 50 år till ett biobränsleföretag. Löftena om utveckling blev till sand.
Swedfund har investerat omkring 90 miljoner kronor i markaffären i Sierra Leone. Företaget Addax Bioenergy ska odla sockerrör för etanolproduktion. Marken har hittills brukats av självförsörjande bönder.
Allt vatten i floden går till sockerbevattning, vilket lett till att det nu råder vattenbrist i byn. Bönderna lovades jobb, skolor och sjukhus, men löftena har inte infriats, rapporterar Ekot.
Tidigare har Swedfund förekommit i en mjölkfabriksskandal i Makedonien 2009 och en annan biobränslehärva med skatteparadis i Tanzania 2011. Swedfund lyder under aktiebolagslagen och därför är den mesta information som skulle kunna kasta ljus över företagets agerande sekretessbelagd.
Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) har efterlyst en större öppenhet från Swedfund, bland annat i samband med bolagsstämman i slutet av april.
Emil Schön

Twitter.com/Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top