Visst känns det ibland för bra för att vara sant när till och med fossiljättarna marknadsför sig själva som ’bäst’ på hållbarhet? Greenwashing gör det svårt för oss konsumenter att veta vad som faktiskt är hållbart och utgör ett stort hinder för verklig omställning. Med Svenska Greenwashpriset vill vi se till att samhällsaktörer som greenwashar ställs till svars och tar sitt ansvar.

Sedan 2009 delar Jordens Vänner årligen ut Svenska Greenwashpriset. Priset är miljörörelsens antipris till organisationer och företag som felaktigt framställer sin verksamhet som hållbar. Bland tidigare vinnare finns bland annat Preem, Sveaskog och AP-fonderna. Det är svenska folket som både nominerar och utser vinnaren.

2022 års vinnare är utsedd

Årets vinnare blev PR-kampanjen Svenska Skogen, läs motiveringen här. Nomineringen för 2023 är öppen.

Så här nominerar du

  • Dela en bild eller video ihop med en kort motivering i valfri kanal. Tagga #greenwashpriset2023 samt @jordensvanner, eller
  • Skicka din nominering till greenwash@jordensvanner.se.

Det händer sen

  1. När nomineringen stängt väljer Jordens Vänners styrelse ut tre kandidater som publiceras på vår hemsida och röstningen öppnar.
  2. Du röstar via vår hemsida jordensvanner.se. Du kan rösta en gång, när som helst fram till prisutdelningen.
  3. Den aktör som får flest röster koras till vinnare. Vi bjuder in vinnaren till prisutdelning och panelsamtal.

Anmäl till Konsumentverket

Utöver Svenska Greenwashpriset uppmanar vi alla att anmäla fall av greenwashing till Konsumentverket. Läs mer om du går tillväga här.

Läs mer om vad greenwashing innebär här.

Scroll to Top