Tema Kemi: Miljösmart födelsekontroll

Misströsta inte! Det går att undvika graviditet utan att använda miljö- och hälsofarliga syntetiska hormonella läkemedel. Grunden är att ha baskunskaper om när de fruktsamma dagarna infaller.
– Förr visste alla kvinnor hur man undersökte när någon var fruktbar. Det var så man visste när det var dags att ta kossan till tjuren. När p-piller kom tappade kvinnorna kontakten med sina kroppar. Det är dags att ta tillbaka den nu, säger Birgit Lindroth.
Text: Mikaela Nordin
Artikeln först publicerad i Miljötidningen nr 3, 2013

Birgits tio tips.

1. Naturlig Familjeplanering. Att enbart använda sig av kunskapen om när de fruktsamma dagarna infaller kallas NF, Naturlig Familjeplanering. Det finns både böcker och handledare att ta hjälp av. Används av ca 50 miljoner par i världen och en mycket känd metod internationellt.
Cervixpessar
2. Cervixpessar. Finns i tre olika storlekar och sätts direkt på livmodertappen. Den kan vara insatt i två dygn, sedan tar du ut och tvättar den, tar på ny gel och sätter in den igen. Den ska sitta kvar sex timmar efter senaste samlag.

3. Slidpessar. Finns i fem olika storlekar, placeras diagonalt i slidan. Den kan vara insatt ett dygn i taget. Ska sitta kvar sex timmar efter senaste samlag och ny gel förs in efter samlag, om det kan tänkas bli fler tillfällen.

4. Tjejkondom. Kondomen placeras i slidan upp till åtta timmar före samlag. Finns i både plast och latex. Enkel och bekväm att använda när man lärt sig tekniken.

5. Killkondom. Placeras på penis innan samlag. Kan kombineras med alla andra p-metoder, förutom tjejkondom. Plast är miljövänligare än latex. Enkel och bekväm att använda när man lärt sig tekniken.

6. Kopparspiral. Kan användas även av dem som inte varit gravida, det finns en lite mindre modell som brukar vara bra. Kombineras gärna med pessar.

7. P-dator. Teknisk variant av Naturlig Familjeplanering, finns även fertilitetsmikroskop och olika appar att ta till hjälp för att underlätta förståelsen av de fertila perioderna, och praktisera naturlig födelsekontroll.

8. LAM. Amning som födelsekontroll är en helt miljövänlig, vetenskapligt väl utprovad och säker metod. Metoden har tre regler: ditt barn måste vara yngre än sex månader, du inte har fått tillbaks din mens, du helammar ditt barn dygnet runt. Men givetvis är det säkrare att denna period använda barriärmetoder (såsom kondom eller pessar).

9. Manlig sterilisering s k vasektomi. Operation under lokalbedövning där sädesledarna klipps av. Ett mycket enkelt sätt för män att själva ta kontroll över sin fruktsamhet när de vet att de inte vill ha barn.

10. Kvinnlig sterilisering. Det finns flera nyare metoder för sterilisering av kvinnor idag. Men olika kostnader och fler risker än när det gäller vasektomi.

Hur säkert är det?

– De är i allmänhet något osäkrare än långverkande hormonella metoder som hormonspiral, p-stav, p-ring och p-plåster men om du kombinerar två metoder samtidigt under de fruktbara dagarna har du ett bra skydd, säger Birgit Lindroth.

Text: Mikaela Nordin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top