Enligt IPCC kommer de istäcken som täcker Islands aktiva vulkaner att vara borta inom några hundra år. Detta kan leda till att det redan om några decennier blir en ”champagnekorks-effekt” som leder till fler vulkanutbrott. När isarna drog sig tillbaka efter den förra istiden blev vulkanutbrotten på Island fler. Nu räknas det bli en liknande utveckling. Även andra delar av Islands natur blir påverkade av den ökade temperaturen.
– Flyttfåglarnas tidtabeller förskjuts. De fåglar som övervintrar i Europa kommer tillbaka ungefär en halv dag tidigare per år. Det låter kanske inte så mycket, men det innebär att hela systemet förskjuts ganska snabbt, säger ornitologen Tómas Gunnarsson till SR P1.
Island har blivit grönare de senaste decennierna och nya arter konkurrerar mot den inhemska floran.
– Introducerade arter breder ut sig med rasande fart. En del tycker det är trevligt, men nya arter hotar att konkurrera ut vår inhemska flora, säger Þóra Ellen Þórhallsdóttir, professor i botanik vid Islands universitet.
Foto: flickr – sanderovski
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop