Trädgård med den vilda naturen som förebild

Esbjörn Wandt är uppvuxen i Tanzania, där det egna odlandet är en livsnödvändighet. Han är övertygad om att det måste bli så även här. I skånska Höör har han anlagt Sveriges största skogsträdgård för att inspirera till självförsörjning.
Publicerad i Miljötidningen 4/2011
Foto: Linnea Nilsson

 
– Oljan håller på att ta slut. De storskaliga odlingar vi har i dag slukar massvis med olja, liksom transporterna av mat. Det kommer inte att gå i längden, fler måste odla själva, säger han allvarligt till en samlad skara besökare som kommit till skogsträdgården denna sensommardag. Det är månatlig fixardag och Esbjörn Wandt visar runt nya, nyfikna deltagare.
Ska sköta sig själv
Målet med en skogsträdgård är att den ska vara lättskött. Genom att efterlikna naturen ska den i stort sköta sig själv, samtidigt som den ska kunna producera mycket.
– Vi har imiterat den naturliga skogen när vi byggt trädgården, men planterat in sådant som producerar mat. Fruktträd, bär- och nötbuskar, perenna växter och örter, säger Esbjörn Wandt och berättar att de sedan tillfört så lite resurser som möjligt för att istället skapa ekosystemtjänster.
Vanligt i England
Esbjörn Wandt vill visa att det går att bli självförsörjande, så att redskapen finns den dag de verkligen behövs. Skogsträdgården är en av pusselbitarna. Tillsammans med traditionell intensivodling av grönsaker i djupbäddar och kallväxthus skulle den kunna fylla ett svenskt husbehov.
– Här i Höör har vi valt att satsa på skogsträdgården eftersom den är mest unik, säger han och berättar att han fått hämta sin inspiration från England. I Sverige är skogsträdgårdar fortfarande en udda företeelse.
Gynnar naturens samspel
Alträd är grundläggande då de binder kväve från luften i marken. I Höör har de planterats i halvcirklar i norrläge, så att de skapar vindskyddade lundar där solen kan titta in från söder. Också den buskiga vallörten, som tittar upp mellan i stort sett alla buskar och träd, är avgörande då den effektivt drar upp kalium ur marken och gör det mer tillgängligt för växterna runt omkring. Flera anlagda dammar ger området groddjur vilka äter upp de sniglar, som annars skulle kunna bli ett problem.
 
Hösthallon är bara en av många godsaker i trädgården
– Genom att gynna naturens egna processer ges bästa förutsättningar för mykorrhizan, det vill säga samspelet mellan växter och svampar som är helt avgörande för lyckad odling, säger Esbjörn Wandt.
En vän om våren
Han pekar på mullbärsträdet. Planterat intill de kväverika alarna har det faktiskt fått för mycket näring och blivit spretigt. På äpplena, hasselbuskarna fyllda av nötter och på vinbärsbuskarna som sjunger på sista versen för denna sommar. Han uppmanar alla att smaka på det som växer.
– Här, smaka på hösthallonen och här, kärleksört. Visste ni att bladen kan användas som sallad?
Han säger att det är skönt att skogsträdgården sköter sig ganska mycket för sig själv, till skillnad från grönsaksodlingen som måste förberedas redan tidig vår.
– Vissa år kanske man inte orkar driva upp plantor och följa dem dag för dag. Skogsträdgården kan man lämna, man kan vara lite vinterdeprimerad, men ändå mötas av spirande växter, som en gammal vän om våren, säger han och ler.
Linnea Nilsson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top