Trakasserier mot Jordens Vänner i Guatemala.

Den senaste månaden har Jordens vänner i Guatemala (CEIBA) och det Nationella nätverket till försvar för matsuveränitet (REDSAG) utsatts för allvarliga trakasserier.
Den 25 februari bröt sig någon in i respektive organisations kontor i Chimaltenango och stal samtliga datorer. Övrig värdefull utrustning lämnades kvar.
Den 15 mars stoppades Jordens Vänners kommunikatör på gatan av två män på motorcykel. Under vapenhot tvingade de honom att lämna ifrån sig sin laptop. Plånboken frågade de inte efter.
Misstankarna är nu starka att stölderna och rånen är politiskt motiverade.
– Många från maffian och den militära underrättelsetjänsten har fått tillbaka sin maktposition med den nya regeringen. Förut har de här grupperna inte precis lämnat oss i fred, men de har inte attackerat oss så här direkt. Nu har de slagit till mot själva hjärtat av organisationen, huvudkontoret.  De här grupperna har haft ögonen på oss länge och inbrottet var inte gjort av småtjuvar. De tog ju bara information, säger Mario Godínez från CEIBA till Radio Mundo Real.
Friends of the Earth International har skrivit till inrikesministern Héctor Mauricio López Bonilla och krävt att myndigheterna i Guatemala går till botten med trakasserierna och tillsätter en oberoende utredning. Människorättsarbetare måste kunna utföra sitt arbete utan att riskera hot.
På Friends of the Earths hemsida finns ett färdigskrivet brev som vem som helst kan skicka till inrikesministern i Guatemala för att trycka på för en utredning.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CEIBA och REDSAG har båda gjort sig kända för att arbeta hårt för Guatemalas ursprungsbefolkningar och bondesamhällens rätt till sin mark gentemot gruv- och dammprojekt. Här en samling mot ett gruvprojekt i San Juan Sacatepéquez,  Foto: Ceiba
Emil Schön

Twitter.com/Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top