TTIP omröstningen: EU-parlamentet lyssnar inte på befolkningen

Idag hade EU-parlamentet en unik möjlighet att vända på inriktningen i TTIP-förhandlingarna, handelsavtalet som förhandlas mellan EU och USA. Tyvärr tog inte parlamentet chansen att sätta tydliga gränser. Socialdemokraten Bernd Langes kompromissförslag, som fick en majoritet av rösterna, tillåter att farliga mekanismer som tvistlösning mellan företag och stater samt regulativt samarbete får vara kvar. Dessa kommer sannolikt ha mycket allvarliga konsekvenser för framtida miljölagstiftning och konsumentskydd.

– Vi är väldigt besvikna över att parlamentsledamöterna ignorerar 2,3 miljoner människors underskrifter för att stoppa TTIP. Dessutom väljer de att behålla tvistlösningsmekanismen ISDS trots att miljörörelsen, konsumentrörelsen, fackföreningar med flera är mycket kritiska, säger Ellie Cijvat, ordförande i Jordens Vänner. Kompromissen som nu fick majoritet bäddar för att företag ska kunna stämma stater även om man kallar det för reformer i proceduren och ändrar namn på mekanismen. Det ändrar ingenting i grunden.
Arbetet mot handelsavtalet TTIP kommer att fortsätta. Diskussionen i parlamentet och mobiliseringen bland folkrörelserna visar att många är bekymrade, och det är långt ifrån avgjort att TTIP kommer att komma igenom. Ju mer människor får veta om TTIP desto större växer sig motståndet.

Kontakt:
Ellie Cijvat, ordförande Jordens Vänner
0737-782242, ellie.cijvat@jordensvanner.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top