Två fotbollsplaner regnskog skövlas varje minut – stöd ett Amazonas i kris!

Varje minut skövlas just nu två fotbollsplaner i minuten i Amazonas. Under Brasiliens president Jair Bolsonaros regim faller träden, förgiftas vattnet, mördas aktivister. Naturen kasseras för att skapa plats åt produktion. Här bor människor, djur och växter vars livsutrymmen kraftigt minskas eller raderas helt. Skövlingen av Amazonas har pågått länge men sker nu i en högre takt än någonsin tidigare. Den skog som under tusentals år etablerat sig som just regnskog offras för att några få individer ska tjäna stora summor. Samtidigt rankas Brasilien som det dödligaste landet i världen för miljöaktivister.

För att komma till vår insamling på Facebook, följ denna länk: https://www.facebook.com/donate/930465700647500/3192843137400173/

Vill du hellre swisha? Numret är 1232789949

Nu befarar man att 2019 kommer att bli det värsta året någonsin för Amazonas regnskog. På grund av Bolsonaros inflytande kan skövlingen ske relativt obehindrat. Begreppet ”Bolsonaro-effekten” har myntats efter att man sett hur presidentens bestämmelser och tilltag hindrar alla försök till försvar av regnskogen och dess invånare. Hans uttalanden om att förgöra all form av aktivism har blivit verklighet. Våldet mellan olika aktörer i Amazonas trappas upp och det blir allt svårare för dem som arbetar för att bevara skogen. Företagen som bedriver skövling erbjuder olika typer av kompensation för att blidka dem som står i vägen för verksamheten. Samhällen ställs mot varandra när många grupper inte ser någon annan utväg än att vika sig för företagens makt. Läget i Amazonas är kritiskt, nu måste vi ta krafttag för att hjälpa dem som kämpar, för de är trötta nu.

Jordens Vänner arbetar som en av få internationella grupper i området Rondônia tillsammans med partnerorganisationen Kanindé. Vi jobbar praktiskt med närvaro på platser där konflikter kring skövling förekommer. Arbetet går ut på att stötta ursprungsbefolkningar, att medla samt att öka medias närvaro för att motverka övergrepp på människor och natur.

Blir du också arg? Vill du hjälpa till att stötta de som trots allt motstånd och en hopplös situation fortsätter att kämpa? Då kan en början vara att skänka en gåva till våra regnskogsprojekt. Bidra till kampen för ekologisk och social frihet!

Under augusti riktar vi allt vårt fokus mot Amazonas. Följ oss på sociala medier för att få dagliga uppdateringar om kampen som pågår där.

Ytterligare läsning om situationen i Brasilien, The Guardian:

https://www.theguardian.com/world/2019/jul/25/amazonian-rainforest-near-unrecoverable-tipping-point?CMP=fb_gu&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1X3Gh2OUNbjNrsbA5xhCHL9Nd9DFsmXIDPwq5Eh1WgEjNJA15gFVpm3n4#Echobox=1564073241

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top